Направи си сам кораб за Луната

Джаджата струва между 99 и 199 долара, следиш полета й с GSM

Направи си сам кораб за Луната | StandartNews.com

Някога мечтали ли сте си да кацнете на Луната?

E, вече може да се доближите до тази своя мечта - с новия проект, който ви позволява да скицирате, построите и после да изстреляте собствения си космически кораб и да го изпратите до Луната. Проектът "Pocket Spacecraft" има важна задача - да събере средства чрез сайта Kickstarter, за да могат хиляди хора да пратят своя "Аполо" с размерите на CD в орбитата.

Джобните космически кораби представляват полимерни дискове, дори по-малки от CD и са изключително тънки. Те са направени от същия материал, от който се правят гъвкавите платки.

Всеки кандидат-изследовател на Вселената може да пусне един в орбита срещу скромната сума от ?99 или ?199. Миникосмическият кораб може да се персонализира - да качиш различни снимки и послания, пише британският в. "Дейли мейл". Но от успешния полет го делят 290 000 долара, които трябва да се съберат само за 60 дни. Засега чрез сайта Kickstarter са генерирани едва 7000 долара. И от "Pocket Spacecraft" изчисляват, че им трябват поне 2000 запалени астрономи, за да излетят джобните кораби в Космоса. Идеята е да ги натоварят на междупланетна подвижна станция, която да се изстреля с ракета. Докато "тупнат" на Луната, обаче ще минат поне 3 г., смята двигателят на идеята Майкъл Джонсън. Толкова ще отнеме задвижването на проекта - от планирането до кацането.

Тънките дискчета са като малки слънчеви платна и ще обикалят из Космоса, разказва Майкъл. Има два типа кораби - земни и лунни скаути. Първите струват 99 долара и ще имат за цел да се върнат обратно в атмосферата. Лунните пък се харчат по 199 долара и би трябвало да се "разходят" из Луната. И двата вида са с диаметър по-малък от 80 мм и не са по-плътни от 20 мм. Ще бъдат оборудвани със слънчеви клетки, компютър, радиоприемник. И притежателите им ще могат да ги следят и управляват с помощта на специално приложение за Android и iOS.

Любителите астрономи могат да платят допълнително за различни екстри - изработване на специален хардуер за правене на експерименти по собствено желание. Всички "инвеститори" в проекта ще могат и да следят пътуването на корабите чрез блогове и видеодневници. А построяването и изпробването на джобните изследователи ще се заснема, пишат от в. "Дейли мейл".

"Pocket Spacecraft" вече са реализирали 24 проекта в Космоса от 2009 г. насам и в работата им са вземали участие над 100 доброволци от около 20 страни. "С подкрепянето на тази мисия хората ще направят истинска революция в изследването на Космоса", вярва основателят Майкъл Джонсън. И се надява, че в бъдеще ще могат да се правят подобни експерименти навсякъде в слънчевата система - включително на Марс и Венера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай