Голяма опасност за всички, които ползват браузъра Chrome – хакери се възползват от грешка в програмата

Ето защо е изключително важно да актуализирате браузъра си до най-новата версия възможно най-скоро

Голяма опасност за всички, които ползват браузъра Chrome – хакери се възползват от грешка в програмата | StandartNews.com

Уязвимостта CVE-2023-3079 съществува в компилации на бразузъра Chrome до версия 114.0.5735.110 и позволява на "отдалечен атакуващ потенциално да използва грешка, свързана с повреда на купчина, чрез специално създадена HTML страница". Това е втората уязвимост на Java Script V8 енджина на Chrome, която Google поправя в браузъра тази година, и третата уязвимост от типа "нулев ден" (другите две са CVE-2023-2136 и CVE-2023-2033).

Google вече пусна извънредна кръпка. Компанията не предостави подробна техническа информация, а само това, че уязвимостта CVE-2023-3079 е друг "тип объркване в енджина на Chrome Java Script V8" и има "висока" оценка на опасността. Google не разкрива подробности, за да сведе до минимум рисковете, докато милиардите потребители на Chrome по света получат кръпка. В противен случай разкриването на подробности за уязвимостта в сигурността само ще улесни хакерите да се възползват от нея.

"Достъпът до подробности за грешката и връзки може да бъде ограничен, докато повечето потребители получат софтуерното допълнение. Ще поддържаме ограничения и ако бъгът съществува в библиотека на трета страна, която по подобен начин зависи от други проекти, които все още не са закърпени", обясни говорител на Google.

Клеман Лесиньо от Групата за анализ на заплахите на Google заяви, че експлойтът "съществува свободно", което означава, че е известен и се използва от нападателите. Ето защо е изключително важно да актуализирате браузъра си до най-новата версия възможно най-скоро. По подразбиране Chrome сам изтегля актуализациите и ви подканва да рестартирате браузъра, за да завърши инсталирането им. Препоръчваме ви да не чакате автоматичната актуализация и да я направите сами, като изберете "За Google Chrome" в менюто на браузъра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай