Джаджа за $100 ни пази от шпионаж

Джаджа за $100 ни пази от шпионаж | StandartNews.com

Вашингтон. През лятото бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън разсекрети данни за дейността на американските тайни служби. Стана ясно, че Агенцията за национална сигурност е подслушвала телефоните на хиляди американски и чужди граждани, следила е електронната им поща, профилите в социалните мрежи и какво ли още не.

Прочутият и скандален Джон Макафи, основател на компания McAfee, която разработва антивирусни програми, е готов да сложи край на шпионажа. Пред интернет сайта The Verge американският програмист разкри, че създава джаджа за 100 долара, която ще скрои голям номер на АНС. D-Central работи със смартфони и други устройства в пределите на защитена мрежа. "За държавата ще бъде невъзможно да определи ползвателя и неговото местонахождение", уверен е Макафи.

Джаджата, чийто прототип представлява малка кръгла кутия без дисплей, работи в малка частна мрежа с ограничен достъп. Според Мафаки идеята за нея му хрумнала отдавна, но едва наскоро започнал усилено да я реализира. Технологията няма да замени интернета, а само ще осигури на ползвателите локална динамична мрежа, в която може да се общува и да се разменят файлове без "други" очи и уши. Обхватът на мрежата ще зависи от разстоянието между потребителите.

Финалната версия на устройството ще бъде готова след около 6 месеца, твърди Макафи. "Дизайнът вече е готов. Сега търсим партньори в областта на апаратното обезпечение", казва той и уточнява, че има възможност за създаването на 3-4 варианта на устройството. Програмистът признава, че D-Central може да бъде използвано с "мръсна цел" и да не се появи на американския пазар, защото вероятно ще бъде забранено да се използва в САЩ.

"Това не ме притеснява. Има много други пазари", казва Макафи и обещава да разкрие повече подробности за джаджата след няколко месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай