Акциите на Тwitter паднаха след спирането на сделката с Мъск

Милиардерът все още не е сигурен в придобиването

Акциите на Тwitter паднаха след спирането на сделката с Мъск | StandartNews.com

След като в петък Илон Мъск съобщи, че задържа сделката с Twitter, акциите на компанията се понижиха с повече от 10 процента при отваряне на пазара, търгувайки с цели 14 пункта под номиналната цена на придобиване от 54,20 долара за акция.

Мъск изтъква като причина за задържането, разследване на общия брой акаунти на ботове в платформата. Според Twitter ботовете съставляват по-малко от 5 процента от активните потребители на платформата ежедневно, въпреки че мнозина смятат, че реалната цифра е по-висока.

По-късно Мъск поясни , че е „все още ангажиран с придобиването“, но несигурността относно сделката остава.

След като условията на сделката бяха договорени, акциите не само на Twitter, но и на Tesla се раздвижиха. Тези на Tesla паднаха с повече от 25 процента, което постави под въпрос възможността на Мъск да приключи сделката, тъй като част от финансирането първоначално беше осигурено чрез заеми срещу дела на Мъск в Tesla. Смята се обаче, че Мъск е уредил нови партньори за дялово участие, които да помогнат за финансирането на сделката, премахвайки необходимостта от заема.

Същевременно Twitter продължава да работи на загуба. Съвсем наскоро главният изпълнителен директор Параг Агравал внезапно уволни двама висши ръководители, повдигайки значителни въпроси за бъдещето на компанията. В комбинация със спада на пазара, това накара някои анализатори да смятат, че Мъск може да се опита да предоговори по-ниска цена.

Споразумението на Twitter от 25 април с Мъск включва такса за прекратяване от 1 милиард долара, ако някоя от страните се откаже без достатъчна причина, въпреки че има сложни условия за това, кога и как може да бъде задействано. Дори ако Мъск се реши на това прекратяване, сумата е минимална част от общата цена на сделката.

Какво е бъдещето на Twitter, предстои да се разбере.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай