Започва конференцията срещу Механизма на ЕК

Започва конференцията срещу Механизма на ЕК | StandartNews.com

Българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП, БСП//ПЕС и ДПС/АЛДЕ се обединяват в искане за дълбока реформа на Механизма за проверка и сътрудничество, чието прилагане бе едно от условията за приемането на България и Румъния в ЕС и които се публикуват редовно от Европейската комисия от 2007 г. насам. Първото мащабно събитие от подобен характер,, което обединява усилията на представители на 3 политически семейства обаче може да бъде минирано от провокатори. Кулоарните коментари са, че протестъри - активисти ще се опитат саботират форума.

В края на януари 2016 г. Европейската комисия публикува поредния си доклад за напредъка на България в борбата срещу организираната престъпност, корупцията и прането на пари. Вчера Съветът на Европейския съюз разгледа формално въпроса на свое заседание. "Затова българските евродепутати в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП смятаме, че ще бъде в интерес на страната ни да инициираме този дебат", заяви Илияна Йотова - зам.-председател на ресорната парламентарна комисия и ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП.

Йотова заедно с колегите и Мария Габриел и Емил Радев от групата на ЕНП г-жа Филиз Хюсменова от групата на АЛДЕ са основните организатори на конференцията "Механизмът за сътрудничество и проверка - функциониране, ефект, препоръки". Събитието започва днес в Европарламента 16:00 до 18:00 часа (българско време), часове след като ресорната парламентарна комисия по правосъдие (ЛИБЕ) също обсъжда докладите за България и Румъния на свое редовно заседание.

На конференцията ще присъстват представители на Европейската комисия, пряко ангажирани с изготвянето на докладите по Механизма. От българска страна поканени за участие са зам.-министърът на външните работи на Република България Румен Александров, зам.-министърът на правосъдието на Република България Красимира Филипова, Главният прокурор на Република България Сотир Цацаров, Председателят на Върховния административен съд Георги Колев и Главният инспектор в Инспектората на ВСС Теодора Точкова. Както вече Стандарт съобщи, конференцията е първото по рода си събитие срещу Механизма за сътрудничество и проверка от въвеждането му през 2007 година. А знаковото в случая е, че форумът обединява усилията на евродепутати от три различни европейски политически семейства - ЕНП, ПЕС и АЛДЕ. В Докладите по напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка традиционно се съдържат оценки и препоръките на Комисията до българските власти.

"Докладите на ЕК трябва да съдържат конкретни стъпки, а не само общи и повтарящи се констатации. Това ще бъде от доста по-голям интерес за България, който ще води до практически резултати, а не просто до неспирна кореспонденция между София и Брюксел", заяви преди конференцията Илияна Йотова. "Вярвам, че в дух на сътрудничество можем да постигнем повече, отколкото просто ако си разменяме писма. Това е от особено значение за България, защото напълно неоснователно държат страната ни извън Шенген, използвайки Механизма като претекст", коментира още Илияна Йотова.

Какво представляват тези доклади?

България и Румъния са пълноправни членове на Европейския съюз. Докладите бяха изготвени от гледна точка на изминалия период след присъединяването и имат за цел да оценят напредъка по ангажименти, приети в момента на присъединяването. Тези доклади не са мониторингови. Те са оценка,направена по механизма за сътрудничество и проверка на напредъка, приет с решение на Комисията от 13 декември 2006 г.

Методология за изготвяне на докладите

За съставянето на докладите са използвани множество информационни източници. Основните източници на информация са българското и румънското правителство. Бяха получени информация и анализи и от представителствата на ЕС и дипломатическите мисии на държавите-членки в България и Румъния, организации на гражданското общество, сдружения и експертни доклади. По

механизма за сътрудничество и проверка на напредъка, през април 2007

Комисията организира посещения и в двете държави. Използва се помощта на отделни експерти от държавите-членки и службите на Комисията. Целта беше да се получи независима оценка на напредъка. Експертите съставиха доклади, които впоследствие бяха изпратени до правителствата на двете държави за корекции на евентуални фактически неточности.

България и Румъния внесоха първите си доклади относно постигнатия до 31

март 2007 г. напредък във връзка с механизма за сътрудничество и проверка на напредъка и оттогава редовно информират Комисията за развоя на ситуацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай