Западът притиска Русия за разследването на Боинг 777

Западът притиска Русия за разследването на Боинг 777 | StandartNews.com

Вашингтон/Брюксел/Москва. Няколко западни държави изразиха загриженост, заради ограничения достъп до мястото на сваления малайзийски самолет край Донецк и настояха Русия да притисне сепаратистите да осигурят поле за международно разследване.

Холандският премиер Марк Рюте обяви, че при разговор с руския президент Владимир Путин му е посочил, че „времето изтича". САЩ и Великобритания също настояха Русия да съдейства за пълен достъп до региона, след като стана ясно, че международните наблюдатели са ограничавани.

„Съществено важно е да се проведе пълно, достоверно и независимо международно разследване възможно най-бързо", се казва в позиция на държавния дерпартамент.

На извънредна пресконференция холандският премиер Рюте обяви, че е провел „интензивен" телефонен разговор с Путин.

„Казах му, че времето да покаже, че има добри намерения, изтича", обяви Рюте.

По думите му той е добавил, че холандците са „бесни" от гледките от катастрофата и че е е призовал Путин да направи това, което се очаква от него и да „упражни влиянието си".

По-голямата част от загиналите в сваления Боинг са холандци.

В събота с Путин разговаря и Ангела Меркел, която също настоя за сътрудничество от Москва.

Междувременно представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа обявиха, че работата им се е улеснила в сравнение с петък и наблюдателите са допуснати до ограничени досега региони на мястото на инцидента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай