Заедно във вярата за бъдещето на Нагорни Карабах

Време е да се произнесем, пише в обръщение на духовните водачи на Азербайджан

Заедно във вярата за бъдещето на Нагорни Карабах | StandartNews.com

Когато ние, като религиозни лидери от еврейските, християнските православни и мюсюлмански общности в нашата страна, чуваме, че международните медии казват, че нашата нация участва в „свещена война“, където „християните са в опасност“, време е да се произнесем, пише в обръщение на духоните лица в сп. "Нюзуик".

Може да сме от различни религии, но всички сме от една националност - азербайджанец - и страната ни, казват ни, играе ролята, често запазена за исляма в тази измислена религиозна война.

Ескалиращият конфликт, който светът наблюдава между Армения и Азербайджан, не е религиозен по своята същност, колкото и да го искат другите, нито Азербайджан играе ролята на „мюсюлмански нашественик“ в международната фантазия. Нашата е мултирелигиозна, мултиетническа нация с процъфтяваща еврейска общност от Ашкенази, наша собствена уникална планинска еврейска общност и християни от католическата, православната и арменската традиции. Дори ислямът не е един-единствен клон, сред които и сунити, и шиити сред нашите съграждани.

Армения със сигурност е християнска нация. Днес е дори повече, отколкото преди 30 години, когато - по време на конфликта 1988-94 г., довел до арменската окупация на територия на Азербайджан - над 300 000 азербайджанци, предимно мюсюлмани, бяха принудени от Армения да станат бежанци.

В тази война също бяха изселени 700 000 азербайджанци, изселени от Нагорни Карабах и околните територии, които все още са окупирани от нашата съседка, макар и международно признати като влизащи в границите на нашата нация.

Азербайджан не играе избраната за нас роля на нашественик - мюсюлмански или друг. Когато някога арменските и руските православни църкви са процъфтявали заедно с джамии, днес в Нагорни Карабах са отворени само арменски църкви. Други места за поклонение са преустроени, повредени или разрушени. И все пак Азербайджан показа, че може да има църкви, синагоги и джамии, които да функционират мирно в едни и същи градове.

Това, което Азербайджан предлага, не е изгонването на онези, които живеят в Нагорни Карабах днес, а завръщането на онези, които някога са били изхвърлени. Нашата страна предлага шанс за автономия в законните граници на Азербайджан за тези, които искат да живеят там, в мир, с различни религии, култури и етноси. Това, което се предлага, е връщане - само сега с реконструкция и повече решителност и ангажираност за изграждане на взаимно разбирателство.

Ние се стремим близо едно поколение, а още повече през последните седмици, да се обединим като членове и общности на авраамическите религии. Главният равин посети и се помоли с еврейски семейства в жилищните квартали на Гянджа, вторият град на Азербайджан, когато той бе ударен от арменски ракети. Архиепископът води погребение на млад азербайджански християнски войник, убит на бойния фронт, един от многото от нашите християнски общности, служещи като доброволци във въоръжените сили. Главният мюфтия се опита да утеши многобройните мюсюлмански семейства, загубили близки. Срещали сме се и сме се молили заедно. Наш дълг като мъже на вярата е да застанем с всичките си народи, независимо дали самите те са от някаква конкретна вяра или не.

Знаем, че други, включително тези, които медиите ни казват, че трябва да бъдат наши противници, споделят това задължение. Само миналата седмица архиепископ Сахаг - един от четиримата патриарси на Арменската апостолическа църква - потвърждава, че "трагичните събития в Кавказ не са междурелигиозен конфликт".

Имаме надежда, че светът ще види миналото на този разказ. Опасно е да се играе политика с религия - и също така да се опитвате да противопоставяте религиите една срещу друга.

Не е необходимо да е по този начин. Защото в Тората се казва: „Да обичаш ближния си като себе си” (Левит 19:18); в Библията „ Да обичаш ближния си като себе си” (Матей 22:39); и в Корана „Бъдете добри към родителите си, към роднините, към сираците, към нуждаещите се и към съседа, който е роднина, и към съседа, който не е свързан с вас и вашите другари“ (4:36).

Предпочитаме да оставим политиката на политиците. Изключително опасно е политиците да се възприемат като изключителни и да популяризират страната си като такава в религиозно отношение. Молим ги да спрат и да преразгледат. Те не знаят какво правят. Има държави, богати и бедни, които са християнски, мюсюлмански, еврейски и други от много религии. Но трябва да помним, когато търсим Неговите благословии, всички сме равни в очите на Господ.

Обръщението е подписано от:

Шнеор Сегал - главният равин на Азербайджан, от Негова светлост Александър - архиепископ на Баку и Азербайджан, епископат на православната църква и Шейх ул-Ислам Аллахшукюр Пашазаде - лидер на мюсюлманите в Азербайджан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай