ЮНЕСКО и Италия създадоха "сини каски на културата"

ЮНЕСКО и Италия създадоха "сини каски на културата" | StandartNews.com

Министърът на външните работи на Италия Паоло Джентилони и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова подписаха споразумение за опазване на древни предмети на изкуството, паметници, археологически обекти и артефакти в конфликтни зони от попадането им в ръцете на екстремисти.

Споразумението предвижда създаване на италиански отряд със специално предназначение, който вече бе наречен "сини каски на културата", и на център в Торино за обучение на експерти по защита на културното наследство. Споразумението поставя основите на глобалната коалиция на ЮНЕСКО Unite for Heritage, чийто старт бе даден през юни миналата година в Бон. Още не е избрана страна за първата мисия на спецотряда, чийто гръбнак ще бъдат италианските карабинери - полувоенна структура с богат опит в борбата срещу трафика на похитени артефакти и предмети на изкуството. В него обаче ще има и историци и експерти по културното наследство. Всяка страна ще може да се обърне към ЮНЕСКО с искане за помощ от спецотряда.

Стратегията за защита на културното наследство "може да стане един от най-важните компоненти на борбата срещу тероризма", посочи Джентилони. "Свидетели сме на трагедия, свързана с унищожаването на безценно наследство, на систематични и умишлени атаки срещу културата", каза Бокова. "Споразумението е значителна и иновативна стъпка в усилията да се признае важността на културното наследство за утвърждаване идентичността, социалното сближаване и насърчаване на устойчивостта във времена на кризи", добави тя.

Церемонията по подписването на споразумението се състоя в прочутите Бани на Дометиан в Рим, построени преди около 1700 години.

По-рано Бокова получи званието "Доктор хонорис кауза" на Университета за чужденци в Перуджа за усилията й за насърчаване на международните отношения и развитието на сътрудничеството. На церемонията присъства италианският министър на образованието, университетите и научните изследвания Стефания Джанини. Бокова изтъкна безпрецедентния мащаб на културно прочистване чрез унищожаване на културното наследство и съзнателното преследване на хора въз основа на тяхната култура, етнос и религия. Като даде за пример християнското малцинство в Ирак, намаляло от 1,3 млн. през 2000 г. до 300 000 души днес, тя подчерта, че "културното прочистване" не е ограничено до определен регион или общност и че насилието не признава граници. Затова образованието и знанията са мощни оръжия срещу радикализацията на младите и за изграждане на мостове между културите. Министър Джанини отбеляза централната роля на университетите за "насърчаване на качественото образование, високите постижения и критичното мислене" и подчерта значението на глобалните политики в академичния свят за по-адекватен отговор на днешните предизвикателства. "Езиците и културата са ключови за запазване на единството и идентичността, но и мощен инструмент, който позволява диалог между културите и народите", каза министър Джанини.

Режат достъпа до Чинкуе Тере

Италианските власти смятат да ограничат достъпа на туристи до нНационалния парк Чинкуе Тере, който е част от културното и историческо наследство на ЮНЕСКО. Причината е, че поради големия брой туристи културните забележителности се унищожават.

Основна атракция в Чинкуе Тере са петте селца, от които идва и името на парка ("Петте земи" - в превод от италиански). Преди години те са били сред най-изолираните населени места в Италия, намиращи се на високи склонове край брега на морето. Днес обаче селцата,с характерните им разноцветни къщи са обект на огромен исторически интерес и са атакувани от туристи по суша и море. Милиони пътешественици ги посещават с влак или автомобил, а стотици хиляди пристигат с круизни кораби по море. Интересът от круизите се е увеличил още повече през последните години, тъй като туристическите компании вече избягват северноафриканските държави и вместо това се ориентират към европейски дестинации.

През 2015 г. Чинкуе Тере е бил посетен от 2,5 милиона души, сочи статистиката. Властите в Италия планират тази година да сложат лимит от 1,5 милиона туристи. Когато този брой бъде достигнат, достъпът до селата ще бъде затворен. Една от идеите е влизането в историческите села да става с билети, които ще се продават предварително по интернет. Мобилно приложение пък ще показва на туристите кои села са най-пренаселени и къде е по-спокойно да отидат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай