Йордания планира 1-ви изследователски ядрен реактор

Йордания планира 1-ви изследователски ядрен реактор   | StandartNews.com

Ирбид. Йордания представи решението си да построи първия си изследователски ядрен реактор, съобщи ИТАР-ТАСС.

Маджад Хауари, председател на Комисията за атомна енергия, каза, че реакторът с мощност 5 мегавата ще бъде изграден в Ирбид. Проектът ще бъде осъществен с участието на Корейския изследователски институт за атомна енергия и компанията "Деу енджиниъринг енд кънстракшън". По план работата трябва да завърши през 2016 г. В бъдеще Йордания предвижда да построи няколко атомни електроцентрали.

Йордания ще строи канал от Червено море към заплашеното от пресъхване Мъртво море, съобщи Франс прес. Проектът ще доставя 100 милиона кубични метра опреснена вода годишно. Той ще черпи вода от Червено море през залива Акаба и ще се обезсолява в завод в съседство.

Опреснената вода ще снабдява йорданския град Акаба, а солената вода ще бъде изпомпвана към Мъртво море. Всяка година нивото на водата в Мъртво море спада с около метър, заради интензивната експлоатация на водите на река Йордан, която го захранва, но и поради наличието по бреговете на многобройни изпарителни басейни, използвани за извличане на минерали.

Мъртво море, чиито брегове са поделени между Йордания, Израел и Палестинската автономна власт, може да пресъхне окончателно до 2050 година. Еколозите обаче се опасяват, че попълването му с вода от Червено море може да промени радикално крехката му екосистема.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай