Япония отдели още $80 млрд. за Фукушима

Бившият премиер призова страната да се откаже от ядрена енергия

Япония отдели още $80 млрд. за Фукушима | StandartNews.com

Токио. Правителството на Япония е финализирало плановете си за привличане на допълнителни 3 трилиона йени (30 милиарда щатски долара), за да компенсират евакуираните от региона на Фукушима и почистването на зоната извън пострадалата ядрена централа, предаде Ройтерс, цитирайки официални лица запознати със ситуацията.

Допълнителните заеми отбелязват растящите разходи по проекта и трудностите в процеса на намаляване на нивата на радиация в градове и села засегнати най-тежко от страничните ефекти.

Новата програма държавни заеми ще увеличи сумата, предназначена за Фукушима, до малко над $80 млрд. долара.

Тази сума изключва разходите за извеждане от експлоатация на реакторите във Фукушима, процес, който се очаква да отнеме десетилетия.

Новото финансиране, което е в процес на преразглеждане като част от редовния бюджет, ще увеличи сумата, предназначена за плащане на екипите за обеззаразяване на градовете и селата във Фукушима с около 500 млн. долара, според източници.

Останалата част от допълнителното финансиране  ще бъде използвано за покриване на разходите по създаването на хранилището за радиоактивни отпадъци и за изплащане на обезщетения на повече от 50 000 евакуирани, които остават извън домовете си повече от две години и половина, след като мощно земетресение и цунами през март 2011 предизвикаха сривове и експлозии в ядрената електроцентрала във Фукушима.

Бившият японски премиер Джуничиро Коидзуми във вторник призова стария си заместник министър-председател и настоящ премиер Шиндзо Абе, да се откаже от ядрената енергия, добавяйки към натиска върху правителството да преразгледа позицията си по все по-непопулярната атомна енергия.

Коидзуми бе един от най-популярните премиерите на Япония, преди да подаде оставка през 2006 г., и коментарите му имат голямо влияние сред широката общественост и в управляващия блок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай