Япония изстрелва спътник за изследване на Вселената

Япония изстрелва спътник за изследване на Вселената | StandartNews.com

Япония предвижда утре да изстреля рентгенов спътник, който би трябвало да предостави на учените различна картина на Вселената, оповести Японската агенция за аерокосмически изследвания (ДЖАКСА), пише Франс прес, цитирана от БТА.

Изстрелването първоначално бе планирано за петък миналата седмица, но бе отложено заради неблагоприятни метеорологични условия. Утре ракета "H-2A" трябва да бъде изстреляна от базата Танегашима в югозападната част на архипелага, за да изведе спътника в Космоса.

Какви са законите на физиката в екстремни условия? Какво се е случило в мига, когато се е родила Вселената? Как са се формирали галактиките и еволюирали ли са те? Как увеличават размерите си черните дупки и оказват ли влияние върху заобикалящата ги среда? На тези въпроси трябва да намери отговори спътникът "Astro-H" посредством изображения на една все още непозната природа.

Astro-H е с дължина 14 метра и ширина 9 метра, а теглото му е 2,7 тона. Оборудван е с 200 огледала, които насочват рентгенови лъчи към инструменти от ново поколение, сред които четири телескопа, два детектора на рентгенови лъчи и спектрометър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай