Япония изключи последния си ядрен реактор

Япония изключи последния си ядрен реактор | StandartNews.com

Токио. Япония ще започне изключването на последния си работещ ядрен реактор в неделя за планова проверка, като не се предвижда реакторът да бъде рестартиран, предаде Ройтерс.

Компанията "Кансай електрик пауър" започна постепенното изключване на реактор №4 в централата Ои в префектура Фукуи в Западна Япония. Пълното спиране на производството на енергия ще стане в понеделник.

Министър-председател Шиндзо Абе открито подкрепи използването на ядрена енергия, но обществеността остава до голяма степен против атомните централи заради опасенията от евентуални сериозни инциденти след най-лошата атомна катастрофа в света след Чернобил през 1986 година.

Така третата по големина икономика в света остава без ядрена енергетика за втори път след инцидента във Фукушима през март 2011г. Предишната подобна ситуация бе през май 2012г., но поради опасения от недостиг на електричество в западна Япония правителството позволи рестартирането на трети и четвърти реактор в Ои.

При спиране на една трета от енергопроизводството на Япония компаниите в сектора са принудени да минат на по-скъпи и вносни изкопаеми горива, и са под натиск да намалят цените за потребителите. Въпреки това през август в района на Токио токът поскъпна с 15% на годишна база.

Деветте компании, управляващи 50-те реактора в страната, вече са натрупали загуби от близо 2 млрд. долара. само за първото тримесечие на 2013г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай