Янукович готов на предсрочен вот, Берлин иска санкции

Опозицията иска промяна на конституцията, ограничаваща правата на президента

Янукович готов на предсрочен вот, Берлин иска санкции | StandartNews.com

Киев. Украинският президент Виктор Янукович е готов на предсрочни парламентарни и президентски избори, ако политиците не успеят да постигнат и изпълнят общо решение, предаде Нюзру. При това положение предсрочният вот остава единственият демократичен инструмент за разрешаване на политическата криза в страната. Това разказа представителят на Янукович във Върховната Рада Юрий Мирошниченко в тв предаването "Свободно слово". Той увери, че не се разглежда и варианта за силов сценарий. Неотдавна Янукович има среща с групата на управляващата Партия на регионите в парламента, на която заявил: "Имаме възможност със силови средства да освободим окупираните сгради и дори Майдана. Аз обаче никога няма да прибегна до този начин, защото това са наши граждани". Не се разглеждал и вариантът за извънредно положение.

Вчера парламентът поднови своята работа, а депутатите от опозицията призоваха за промяна на конституцията, която би дала на Върховната Рада повече правомощия при сформирането на правителство, предаде Би Би Си. Опозицията настоява за законодателство, което ще намали правомощията на президента. Лидерът на УДАР Виталий Кличко заяви от трибуната, че нови избори са от жизненоважно значение, за да се възвърне доверието на народа. "Призовавам всички да се вървя по пътя на конституцията и да се спре диктаторството. Позволете ни да направим конституция, която позволява на депутатите да взимат решения, а не само да натискат бутони", заяви Кличко. Лидерът на групата на Партията на регионите Олександр Ефремов обаче обвини опозицията в безотговорност. В емоционална реч на фона на скандирания той предупреди за сериозни последствия, ако конфликтът в страната продължи.

Берлин поиска санкции за Украйна

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че би трябвало срещу властите в Киев да бъде използвана заплахата от санкции, за да бъдат принудени да намерят политическо решение на кризата.

"Мисля, че сега трябва да покажем санкциите като заплаха", каза Щайнмайер пред телевизия ARD. Коментарът му противоречи на досегашната позиция на канцлера Ангела Меркел, която миналата седмица заяви, че в момента никой не мисли за санкции срещу Киев.

Заради изказването украинското външно министерство привика германския посланик в Киев Кристоф Вайлем. "На срещата бе изразена надежда Германия да заема конструктивна безпристрастна позиция, което e важно за успешното разрешаване на настоящата ситуация", се казва в съобщение на министерството.

Междувременно председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозуа съобщи, че ЕС обмисля отпускане на допълнителна финансова помощ за обхванатата от криза Украйна, но няма да влиза в наддаване с Русия за Киев.
"Украйна е изправена пред огромни предизвикателства и ЕС и техните международни партньори обсъждат как още може да се помогне, стига Киев да се ангажира да реформира икономиката си", заяви Барозу.

WC чиния от "злато" вместо Ленин

Тоалетна чиния, боядисана със златиста боя, бе поставена на мястото на паметник на Ленин, който бе свален от протестиращите в украинската столица Киев.

Студенти обявиха, че акцията им е протест срещу корупцията и диктаторското управление в страната. Те избрали именно този символ за протеста си заради твърдения, че в резиденция на Янукович имало позлатена тоалетна.
Според протестиращите действията им целят да събудят съвестта на независимите депутати и представителите на управляващата Партия на регионите, които имат реалната възможност да променят историята.

Женски отряди бранят Майдана

На Площада на независимостта в Киев бе създаден женски отряд за самоотбрана, който възнамерява да се занимава с мирна съпротива и да оказва медицинска помощ на пострадали, съобщиха руски медии. Засега в отряда влизат няколко десетки жени. Плановете са те да оказват единствена мирна съпротива, както и да устройват различни мероприятия на Майдана. Женският отряд вече проведе урок по самоотбрана за дами. На момичетата бе показано как могат да използват щитове за самозащита. Жените от отряда ще помагат на пострадалите при антиправителствените протести и ще охраняват барикадите. Преди няколко дни протестиращите на площад "Независимост" създадоха Национална гвардия, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на руски телевизии.аВ тази връзка украинското министерство на вътрешните работи предупреди, че създаването на незаконни военизирани формирования подлежи на наказание до 8 години затвор. Протестите в Киев не стихват от ноември насам, след като президентът Виктор Янукович реши да не подписва споразумението за асоцииране с ЕС.

2000 жертви на репресии

По време на протестите в Украйна жертви на репресии са станали около 2000 души, твърди активистът от Обществения сектор на "Евромайдан" Владимир Вятрович.

В понеделник на барикадите бе проведен флашмоб под надслов "Никой не е забравен, нищо не е забравено". Демонстрантите носеха плакати с изчезнали безследно, пострадали и загинали активисти."За малко по-малко от три месеца на протести, жертви на репресиите станаха 1739 души. При това 4 души загинаха, а 35 и досега са безследно изчезнали. Свидетели сме как в центъра на столицата отвличат хора, отвличат ги посред улицата и ги подлагат на страшни мъчения", заяви Вятрович.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай