Ядрено въоръжен Иран е равен на 50 Северни Кореи

Ядрено въоръжен Иран е равен на 50 Северни Кореи | StandartNews.com

Ню Йорк. Израел е готов да действа и сам за предотвратяване на сдобиването на Иран с ядрено оръжие, каза премиерът Бенямин Нетаняху от трибуната на ООН. „Ако Израел бъде принуден да остане сам, то ние ще останем сами", предупреди Нетаняху световните лидери.

"Израел няма да позволи Иран да сдобие с ядрени оръжия. Ако Израел бъде принуден да действа сам, Израел ще бъде сам. Иска ми се да вярвам на Роухани, но не мога. Иран иска да бъде в позиция да създаде атомна бомба преди международната общност да може да я засече. Ядрено въоръжена Северна Корея е слаба заплаха в сравнение с ядрен Иран, ядрено въоръжен Иран в Близкия изток би се равнявал на заплахата от 50 Северни Кореи", заяви Бенямин Нетаняху.

Израелският премиер свърза името на иранския президент Хасан Роухани с предишни нападения на войнстващи елементи, които са противници на израелската страна: „Бих искал да вярвам на Рохани, но не му вярвам". Коментарът на Нетаняху беше по повод изявленията на иранския президент, че Техеран не се стреми към ядрено оръжие.

Ирански дипломат в световната организация за пореден път отхвърли обвиненията, че страната му се опитва да стане ядрена сила.

Според Ройтерс се очаква Обама да бъде съпричастен със скептицизма на Израел към Иран, но и да подчертае готовността си да тества намеренията на Роухани и да окаже натиск над Нетаняху също да се присъедини към тези усилия.

Източниците на агенцията твърдят, че Нетаняху ще каже на Обама по време на планувана им среща в сряда как тежките икономически санкции са били успешни в това да принудят Иран да преговаря и как те не трябва да бъдат смекчавани, а обратното – трябва да бъдат затегнати. Израелският премиер ще призове американския президент да отхвърли каквато и да е сделка, която включва отстъпки от страна на Запада и вместо това трябва да изисква специфични стъпки от страна на Иран, сред които затваряне на центровете за обогатяване на уран и плутоний. "По-добре никаква сделка, отколкото лоша сделка", очаква се да каже Нетаняху според източниците на Ройтерс.

На фона на усилията на американското правителство да излезе от патовата ситуация, след като Сенатът не допусна действието на плана "Обамакеър", малко вероятно е американският Сенат да наложи нови санкции на Иран преди преговорите по ядрената му програма със световните сили по-късно този месец.

Банковата комисия на Сената трябваше да разгледа през септември нов пакет санкции, приет по-рано от Камарата на представителите. Според съветник в Конгреса, санкциите ще почакат поне още няколко седмици.

Това отлагане може да създаде по-добра атмосфера за разговорите между Иран и шестте основни страни в Женева на 15-16 октомври.

Републиканец, член на Банковата комисия и на Комисията по международните въпроси в Сената, призна, че е имало обсъждания дали да не се запази статуквото, въпреки оставащата мнителност към Иран.

Санкциите срещу петролните продажби и други сектори в икономиката на Ислямската република нанесоха загуби в размер на милиарди долари и причиниха висока безработица в Иран.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай