Неделя,

Вучич с обръщение към нацията, какво се случва

От: Агенция Стандарт -
2383
Вучич с обръщение към нацията, какво се случва
A
A
A

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че не вярва, че Сърбия ще стане член на Европейския съюз преди края на президентския му мандат, който изтича през 2027 г. Информацията е на ТАСС, цитирани от БТА.

"Не вярвам, че Сърбия ще успее да се присъедини към ЕС преди края на президентския ми мандат. Какво се е променило за нас? Не много. Само това, че знаем, че пътят ни към ЕС зависи от действията ни по този въпрос. Не вярвам, че Сърбия ще успее да се присъедини към ЕС за три или четири години, преди края на моя президентски мандат. Който иска, може да каже след това, че Сърбия не се интересува от пътя към ЕС. Аз се интересувам", заяви той в обръщение към нацията днес в коментар на постигнатите споразумения между Белград и Прищина на 12-часовата среща в Охрид. Посредник им беше Европейския съюз, с чиято помощ беше изготвено споразумението от 11 точки.

Върховният представител на Общността във външната политика Жозеп Борел каза, че двете страни са договорили рамка как 11-те точки да влязат в сила на практика. Но реално нямаше подписване на документа. Планът не изисква от Сърбия да признае независимостта на Косово. Но въпреки това много сърби не го приемат, защото изисква признаване на официални документи като паспорти, регистрационни номера и дипломи.

"Днес трябваше да се споразумеем за плана за изпълнение на споразумението. Някои неща договорихме, от което съм доволен. Но, разбира се, това не е окончателното споразумение", каза президентът на Сърбия Александър Вучич.

Според Албин Курти, премиер на Косово: „договореното днес е анекс към споразумението, който да управлява прилагането му в бъдеще. Другата страна, както и на срещата на 27-и февруари, избягва да подпише споразуменията. Сега остава задача на Европейския съюз как да намери механизъм, за да стане договореното обвързващо от гледна точка на международното право”.

Вучич каза още, че Прищина се опитва да използва темата за изчезналите лица, за да поиска от Белград обезщетения.  

"Всички искат въпросът за изчезналите сърби и албанци да бъде решен. (...) За съжаление, Прищина досега го е използвала като инструмент за натиск върху Република Сърбия, с помощта на който да се създадат материални и формално правни основания за военни щети, за които Сърбия ще трябва да плати на т. нар. Република Косово", каза Вучич.

Той изтъкна, че именно затова Белград и Прищина никога не са могли да се споразумеят, защото е неприемливо да се подпише документ, който прави Сърбия отговорна за изчезналите.

Сръбският президент каза още, че планът "Ахтисаари" е без значение за Сърбия и без значение за диалога Белград-Прищина. По думите на Вучич премиерът на Косово Албин Курти е направил изявления, основаващи се на плана "Ахтисаари", след разговорите в Охрид, Северна Македония, вчера.

"Сърбия не е подписвала този план. Планът "Ахтисаари" не е свързан с диалога между Белград и Прищина", заяви сръбският лидер.

През 2007 г. специалният пратеник на ООН Марти Ахтисаари представи план, подкрепен от САЩ и Европа, който предоставя на Косово „контролирана независимост“, но руските възражения в подкрепа на отказа на Сърбия да признае суверенитета на Косово блокираха одобрението му в Съвета за сигурност на ООН.

През февруари 2009 г. бившата сръбска провинция Косово обяви независимост, която Белград продължава да не признава.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com