Втори ден на срещата на Тръмп и Ким в Ханой

Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун подновиха днес преговорите си във втория ден от срещата на върха във Виетнам...

Втори ден на срещата на Тръмп и Ким в Ханой | StandartNews.com

Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун подновиха днес преговорите си във втория ден от срещата на върха във Виетнам. И двете страни изразиха надежда за подобряване на отношенията и за напредък и по ключовия въпрос за ядреното разоръжаване, съобщи Ройтерс.

Тръмп и Ким се срещнаха вчера във виетнамската столица Ханой за първи кратък кръг от преговори, последван от вечеря. И двамата изглеждаха в приповдигнато настроение, а Тръмп каза, че е доволен от хода на преговорите, въпреки критиките че не напредват достатъчно бързо.

"Още от началото казвам, че за мен скоростта не е важна", каза Тръмп пред репортери в хотел "Метропол" преди срещата с Ким на четири очи. "Просто искаме да сключим добра сделка", добави той.

На въпрос на репортер дали е уверен, че ще има сделка, Ким отговори: "Твърде рано е да се каже, но не бих казал, че съм песимист. Имам чувството, че ще постигнем добри резултати". Ройтерс отбеляза, че днес Ким може би за пръв път е отговорил на въпрос на чуждестранен журналист. "Ще дам всичко от себе си днес да постигнем големи резултати, които в крайна сметка да са позитивни", каза Ким, цитиран от АФП.

Междувременно стана ясно, че САЩ и Северна Корея са се споразумели досега по най-малко три точки на съвместен документ, който Доналд Тръмп и Ким Чен-ун ще подпишат в края на срещата.

Документът ще бъде наречен Ханойска декларация. В него ще бъде определено понятието "денуклеаризация", ще бъдат обозначени по-нататъшните стъпки на двете страни за постигането й, а също така ще бъдат посочени задачи и въпроси, които ще бъдат обсъдени по-нататък.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че не би участвал във втора среща на върха с президента на САЩ Доналд Тръмп, ако не е склонен да изпълни обещанието си за денуклеаризация, предаде АП. Попитан от американски репортер днес в Ханой дали иска денуклеаризация, Ким отговори: "Ако не съм склонен, сега нямаше да съм тук". Въпреки че не става дума за мисия с ранг посолство, това би било крачка към нормализиране на отношенията между Пхенян и Вашингтон.

Тръмп каза, че откриване на американско дипломатическо представителство в Северна Корея е "добра идея", а Ким заяви, че би "приветствал такава стъпка".

Ким беше попитан и дали лидерите са говорили за човешки права, но Тръмп отговори вместо него: "Обсъждаме всичко". Те направиха тези коментари на срещата в разширен състав, в която участват държавният секретар Майк Помпейо и съветникът по националната сигурност Джон Болтън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай