Временно примирие между властта и опозицията в Украйна

Временно примирие между властта и опозицията в Украйна | StandartNews.com

Киев. Лидерите на украинската опозиция се договориха с президента за примирие. Това съобщи късно снощи РИА "Новости". Срещата между властта и опозицията продължи повече от четири часа.

Късно снощи президентът Виктор Янукович предложи да се прекрати употребата на сила и да бъдат освободени задържаните по време на масовите безредици. Той обясни, че за арестуваните може да се осигури смекчаване на мярката за неотклонение, ако протестиращите си тръгнат от ул. "Грушевски", на която вчера се случиха сблъсъци между демонстранти и полицията. От своя страна лидерите на опозицията обясниха, че ще разговарят с хората, след което ще обявят дали приемат примирието.

Лидерът на националистите от "Свобода" Олег Тягнибок запозна протестиращите на Евромайдана, но те не приемат примирието. Това съобщава сайтът на "Свобода".

Опозиционните лидери разговаряха с протестиращите и всички заедно взеха решение да останат на площад "Независимост", но демонстрантите да не нарушават реда.

"Само мирен протест. Държим отбрана и нито крачка назад. Моля всички – дисциплина, ред и отговорност", каза лидерът на партията "Баткившчина" Арсений Яценюк, цитиран от сайта на партията.

Относително спокойна е обстановката в центъра на Киев тази сутрин. Хиляди хора остават на площада, а от опозицията ги предупредиха да запазят временното примирие с органите на реда.

Вчера украинското вътрешно министерство съобщи, че 73 души са били задържани по време на протеста. Над 50 от тях са с обвинение за организирането на "масови безредици".

В интернет бе разпространен видеозапис в четвъртък, на който се вижда как членове на украинските специални милиционерски части малтретират разсъблечен мъж насред снега, предаде Франс прес. Заради този инцидент украинските власти се извиниха.

Премиерът на Украйна Микола Азаров е готов да подаде оставка, ако за това гласува парламентът. Това предаде късно снощи ИТАР-ТАСС. "Въпросът за оставката на правителството е от компетентността на парламента. Ако парламентът събере достатъчно количество гласове, то правителството ще подаде оставка", каза той пред журналисти на икономическия форум в Давос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай