Връщат бежанци от безопасните страни

Връщат бежанци от безопасните страни | StandartNews.com

Меркел и Оланд искат общоевропейски правила за миграцията

Кризата с бежанците в Македония накара лидерите на ЕС да вземат спешни мерки за нейното овладяване. Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха квотите за бежанци. Българският военен министър Николай Ненчев определи ситуацията като обезпокоителна и каза, че България ще вземе превантивни мерки.

На фона на най-тежката имигрантска криза след Втората световна война Европа заговори за съставяне на единен списък с "безопасни страни", в които мигрантите да бъдат връщани. Идеята за създаването на подобен списък беше лансирана в петък от Германия. Целта е имигранти, чиито страни се определят като спокойни, да могат да бъдат връщани по домовете им по опростена процедура.

Независимо от нарастващата криза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер отхвърли призивите за нова среща на върха на ЕС за имиграцията и настоя държавите членки незабавно да приложат съществуващите споразумения по въпроса. Той също заяви, че ЕС трябва да състави единен списък със "сигурни страни", в които мигрантите да бъдат връщани. Той изрази това мнение в коментарна статия, публикувана във френския вестник "Фигаро" и германския "Велт". Председателят на ЕК повтори критиките си към европейските правителства за това, че не са приели мигранти от Италия и Гърция, където десетки хиляди дойдоха по море през последните месеци, за да избягат от бедност и война в родните си страни.

"Нямаме нужда от нова среща на върха. Държавите членки трябва да приемат европейските мерки и да ги приложат на своя територия", коментира Юнкер.

Същевременно говорителят на ЕК Кристиан Виганд заяви категорично, че на този етап няма изготвен списък на "безопасни страни", от които идват имигранти и на чиито граждани може да бъде отказано убежище. Всичко зависи от преценката на държавите членки", каза той и допълни, че обикновено тя се прави за всеки отделен случай. Виганд обясни още, че на този етап няма подадено заявление от страна, част от Шенген, за временно прекратяване на членството във връзка с имигрантската криза. Той подчерта, че сигурността на шенгенското пространство не е застрашена от растящия поток бежанци в Европа. Според сега действащото европейско законодателство ЕК може да разреши временно затваряне на границите при извънредни обстоятелства - терористична атака или дори спортно мероприятие.

Тези коментари дойдоха непосредствено преди срещата между германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд в Берлин, където бе обсъдена общата политика на ЕС по въпроса с имиграцията. На съвместна пресконференция двамата лидери призоваха за единен европейски отговор на мигрантската криза. Франсоа Оланд окачестви бежанския наплив от кризисните зони по света като "изключителна ситуация, която ще продължи известно време". Френският президент заяви, че трябва да бъде въведена единна система за предоставяне на убежище и съставяне на обща миграционна политика с общи правила, взимайки под внимание правилата за предоставяне на убежище и определянето на т.нар. сигурни страни. От своя страна Меркел заяви, че Германия и Франция очакват страните членки на ЕС да приспособят своите политики за бежанците съобразно общата политика на общността "колкото се може по-бързо".

Бегълците напълниха парковете в Белград

Бежанците, които пристигат в Белград, се разполагат на палатки в парковете на сръбската столица. Вчера в града са пристигнали 70 автобуса от границата с Македония. Те са получили материалните си запаси в центровете за прием и са разпределени по палатки, дарение от международни организации. От сръбската телевизия РТС предупреждават, че парковете в Белград скоро могат да станат твърде тесни за всички мигранти. Над 7000 бежанци са пристигнали в Сърбия през нощта между събота и неделя след преминаване през Македония, според Върховния комисар на ООН за бежанците и Международната федерация на Червения кръст в близките дни се очаква драстично увеличение на броя на бежанците, съобщава РТС. "По същество, трябва да се увеличи капацитетът веднага, защото бързо можем да влезем в положението, че има струпване на огромен брой хора в центъра на града, а ние нямаме къде да ги настаним", предупреждава Радос Джурович от Центъра за защита и съдействие на лица, търсещи убежище. В Белград вече е отворен и инфоцентър за хората, търсещи убежище, където те ще получават информация на родния си език, правна и психологическа подкрепа. Центърът ще служи като място, където гражданите ще могат да въвеждат помощ за бежанците и да разговарят с тях.

60 000 минали Прешево за месец

Около 60 000 имигранти са минали през приемния център в сръбския град Прешево от началото на август досега. Това съобщи Ахмет Халими, секретар на Червения кръст в града. В общинския център за имигранти за последните 24 часа са регистрирани 8000 души. Това са граждани на държави от Близкия изток и Северна Африка. След като бежанците се регистрират, им се полагат пакети с храна и вода. Остават в приемния център, докато ги натоварят на автобуси и влакове към Белград. Екипи от Червения кръст, Комисариата за бежанците, организация по миграция, лекари и полицията са на 24-часово дежурство. Храна, вода и хигиенни продукти обаче има само за още ден, два. Вчера в Прешево е пристигнала помощ единствено от сръбско-руски хуманитарен център - над 2000 одеяла.

Три хеликоптера "Аугуста" кръжат над браздата

Армията праща 25 войници, взимаме превантивни мерки, каза Ненчев

Малък екип от професионални войници е изпратен на граничната бразда с Македония и Гърция, разкриха военни пред "Стандарт". Бройката не надхвърля 100 души, сред които шофьори и хора за поддръжка на военната техника. Само 25 войници ще са пряко ангажирани с опазването на границата. Те ще бъдат разположени навътре в българска територия. Целта им е в дълбочина да подпомагат граничните полицаи и с присъствието си да респектират нелегалните имигранти. Отделно Министерство на отбраната ще подпомогне МВР с необходимата техника и специалисти, които да обезпечат опазването на границата. "В един момент ситуацията наистина може да бъде твърде обезпокоителна. Затова ще вземем превантивни мерки. Ще бъдем там, ще бъдем на разположение толкова, колкото е необходимо", обясни вчера министърът на отбраната Николай Ненчев. Наблюдението на браздата ще се извършва с три хеликоптера "Аугуста" на Гранична полиция, които ще излитат от временната база в Кюстендил. Ще се наблюдава дали към границата ни от към Сърбия, Македония и Гърция прииждат нелегални чужденци. Трите хеликоптера са закупени още през 2011 г. по линия на Шенген за усилване на външните граници на ЕС. Два от тях са лек клас - AugustaWestland AW109 Power и 515, и един среден AugustaWestland AW139. Вертолетите разполагат със специално оборудване, като осветление на приборите, за да могат да летят през нощта, съвместими са с очила за нощно виждане, засичат движение, разполагат с подвижна електронна карта, метеорадар и мощен прожектор.

Митов: Помагаме на Скопие да намери пари

България ще помогне за привличането на финансови средства от Европейския съюз за справянето с бежанския натиск в Македония. Това обяви българският външен министър Даниел Митов в Скопие, цитиран от БГНЕС. Той допълни, че очаква Европа да покаже солидарност и отговорност и да помогне за решаването на проблема с емигрантската криза в страната. Митов обясни, че България вече е увеличила контрола по границата си с Турция, но и на останалите си гранични пунктове. "Това сега се опитва да го направи и Македония", каза той.

Търговци дебнат малки имигранти

Невръстните имигранти са лесна мишена за трафикантите и търговците на деца. Това предупреди вчера Драган Вулевич от сръбското Министерство на труда и социалните въпроси. По думите му в центровете за задържане в Сърбия дават сигурност, но извън тях децата са в опасност. Според данните на сръбските власти мнозина деца пътуват абсолютно сами, без родители и те са в най-голяма опасност.

В приюти за малолетни мигранти в Белград и Ниш са разположени между 400 и 500 непридружени невръстни бежанци. От началото на годината повече от 15 000 деца са поискали убежище в Сърбия, от които около 4000 са били без придружител. Броят на децата, които отиват незабелязано от Прешево до унгарската граница при Хоргош, според различни оценки, също е почти толкова.

Очакват вълна към Хърватия и България

Изграждането на 4-метровата стена в Унгария ще тласне бежанците от Близкия изток към Хърватия и България. Това се казва в обширен репортаж на сръбската държавна телевизия РТС по повод бежанската криза на Балканите. В момента в Загреб текат остри дебати и хърватите са изразили опасения от развитието на бежанската вълна към тяхната територия. В страната се разрасна полемика по тази тема с основен въпрос - дали официалните власти в Загреб имат стратегия, ако бежанската криза прелее. "Хърватия не може да има стратегия по този въпрос, след като и самата Европа няма стратегия по този въпрос", коментира хърватският премиер Зоран Милованович. В същото време от Словения обявиха, че те могат да приемат най-много до 500 имигранти, се казва още в информацията на РТС. До момента само 140 души са получили статут на бежанец в Словения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай