Внасят искането за импийчмънт на Тръмп в понеделник

Не е ясно обаче какво ще стигне до Сената

Внасят искането за импийчмънт на Тръмп в понеделник | StandartNews.com

Демократите от Камарата на представителите ще внесат в понеделник законов текст с призив за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, съобщи членът на Камарата Тед Лию, цитиран от Ройтерс.

Лию беше сред активните участници в инициативата за импийчмънт срещу Тръмп през декември 2019, която в крайна сметка се провали в Сената. Той посочва в Туитър, че сега има 180 поддръжници за нов законов текст за импийчмънт след атаката срещу Капитолия в сряда, извършена от поддръжници на Тръмп.

Сенаторът от Републиканската партия Пат Туми заяви, че според него Доналд Тръмп е извършил нарушения, които са основание за импийчмънт. Туми, представляващ щата Пенсилвания в горната камара на американския Конгрес, не каза обаче дали би гласувал за отстраняването му от поста.

"Едно от нещата, които ме притесняват, честно казано, е дали Камарата ще политизира напълно нещо", заяви Туми пред Фокс нюз. "Мисля, че президентът е извършил нарушения, които са основание за импийчмънт, но не знам какво ще стигне до Сената, ако изобщо нещо стигне", добави той.

Поддържащият декомратите в. "Вашингтон пост" пък обяви, че Доналд Тръмп е правил и друг опит да убеди чиновник от Джорджия да намери нарушения на изборите в щата. Според публикацията, през декември миналата година президентът е звънил и на ръководителя на следствената група към държавния секретар на щата. Името на чиновника не се съобщава, но президентът е опитал да го убеди, че той ще стане "национален герой", ако открие доказателства за фалшификация.

Разговорът се е състоял малко преди Коледа, когато чиновникът е проучвал твърденията за фалшификации в предградие на Атланта.

Експерти смятат, че този разговор може да се третира като възпрепятстване на правосъдието или други углавни престъпления, макар че предупреждават, че доказването им ще бъде сложно.

На 2 януари Тръмп разговаря и с държавния секретар на щата Джорджия Брад Рафенспъргър. По време на този разговор президентът е поискал от него "да намери" достатъчно гласове за промяна на резултата от изборите в щата, спечелен от Байдън

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай