Влагат парите на ЕС по модела на плана "Юнкер"

Влагат парите на ЕС по модела на плана "Юнкер" | StandartNews.com

Чрез механизма вече са мобилизирани инвестиции за 61,5 млрд. евро

България има възможност да се превърне в дестинация за стартиращи предприятия на малки и средни компании. Това каза евродепутатът Ева Паунова на конференцията "План за инвестиции за Европа", известен като плана "Юнкер". По думите й 90% от българската икономика е съставена от малки и средни предприятия. "Затова е важно в страната ни да привлечем повече търговски банки на местно ниво за партньори по "Плана за инвестиции", които да осигурят необходимото финансиране при много по-добри условия", заяви Ева Паунова.

Основната цел на плана "Юнкер" е да се мобилизират и активизират инвестициите от частния сектор. Има голяма вероятност планът "Юнкер" да е моделът, по който ЕС ще разпределя своите средства в бъдеще - в посока повече финансови инструменти и по-малко фондове, каза Ева Паунова.

"Ресурсът на плана "Юнкер" е 16 млрд. евро от бюджета на ЕС и допълнителни 5 млрд. евро от Европейската инвестиционна банка. Целта е да бъдат мобилизирани над 315 млрд. евро частни инвестиции, които да бъдат активирани в допустими проекти", каза зам.-министърът на финансите Карина Караиванова. По думите й към началото на февруари 2016 г. одобреното от борда на директорите на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) финансиране е в размер на близо 9 млрд. евро, а то е мобилизирало инвестиции в размер на 61,5 млрд. евро. Одобрени са проекти в 22 държави, включително и в България, каза Карина Караиванова.

На форума стана ясно, че за да се изпълнява планът, скоро на сайта на ЕК ще стартира електронна платформа. Основната й задача ще бъде да обедини тези, които искат да изпълнят даден проект - те ще могат да го публикуват, и тези, които имат желание да вложат средства в изпълнението на проекти. Така ще се привличат инвеститори от цял свят. Липсата на предварително регионално разпределение на средствата по плана "Юнкер" предполага, че най-добре ще се възползват от него тези, които са най-активни и най-способни да представят най-добрите проекти за финансиране, смята ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай