Неделя,

Виктор Орбан шокира! Върна лентата към Адолф Хитлер

От: Иван Ангелов -
1569
Виктор Орбан шокира! Върна лентата към Адолф Хитлер
A
A
A

Премиерът на Унгария Виктор Орбан сравни проекта за обединение на Европейския съюз със стремежа на Адолф Хитлер към световна доминация, предаде ДПА.

Още от края на Римската империя са се полагали усилия тя да бъде възобновена на същата територия, заяви десният популистки лидер в унгарския град Веспрем.

"Византия, Карл Велики, германският император Отон, Наполеон и Хитлер - всички те са мечтали, всеки по свой начин, за европейско единство", продължи Орбан.

Според него ситуацията днес не е по-различна. "Едновременно са налице независимото съществуване на нациите и идеята за империя, национални култури и европейски ценности, суверенитет и, както се изразяват в Брюксел, още по-тесен съюз", каза още унгарският лидер.

Унгария се присъедини към ЕС през 2004 година. Орбан, който управлява страната от 2014 г. насам по начин, който се доближава до авторитаризма, многократно се противопостави на задължения, произтичащи от членството в ЕС, припомня ДПА.

"Този човек е болен", написа във Фейсбук унгарският опозиционен лидер Ференц Дюрчани по повод днешните думи на Орбан. Споменаването на Хитлер заедно с европейската идея е "болна, отвратителна мисъл", допълни Дюрчани.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com