Виетнам се доказа. Ето на какво ще разчита САЩ

Нов статут на отношенията между двете държави

Виетнам се доказа. Ето на какво ще разчита САЩ | StandartNews.com

Започва ново сътрудничество между САЩ и Виетнам. Те сключват партньорство в сферата на полупроводниците, се казва в изявление на Белия дом, публикувано по време на визитата на американския президент Джо Байдън във Виетнам, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Съединените щати си дават сметка за потенциала на Виетнам да играе ключова роля при изграждането на устойчиви снабдителни вериги за полупроводници", се казва в изявлението.

Белият дом изтъква, че сътрудничеството се основава на идеята за разширяване на капацитета на надеждни партньори в случаите, в които този капацитет не може да бъде върнат в САЩ, както и за по-нататъшното насърчаване на промишленото развитие в Съединените щати.

Двустранното сътрудничество ще бъде формализирано с нов меморандум за сътрудничество в сферата на полупроводниците, работната сила и развитието на екосистемите. Целта е да бъде разширен капацитетът на полупроводниковата екосистема във Виетнам, като това ще окаже благоприятно въздействие и на американската индустрия, пояснява Белият дом.

Американският президент Джо Байдън пристигна днес на посещение във Виетнам.

Той заяви, че пред Вашингтон и Ханой стои възможността да определят какъв ще бъде Индийско-тихоокеанският регион през идните десетилетия, предаде Асошиейтед прес.

Според Байдън отношенията между Виетнам и САЩ са еволюирали след Виетнамската война, приключила преди около половин век.

Виетнам определи отношенията си със САЩ като всеобхватно стратегическо партньорство, което във виетнамската дипломатическа класификация е най-високото ниво на отношения с чужда държава. Байдън, който в рамките на посещението си във Виетнам се срещна с виетнамски държавни лидери, приветства този ход на Ханой и изрази надежда, че по време на визитата ще бъде постигнат напредък по въпросите на климата и икономиката.

"Виждаме една 50-годишна тенденция на прогрес в отношенията между страните ни от конфликт към нормализация, а след това и към този нов висок статут", изтъкна Байдън при обявяването на новия статут на отношенията между двете страни, оповестен от американския президент и от генералния секретар на Виетнамската комунистическа партия Нгуен Фу Чонг в централата на партията.

Джо Байдън, който се описва като представител на "виетнамското поколение", въпреки че не е участвал във Виетнамската война, нарече Виетнам "приятел, надежден партньор и отговорен член международната общност". Американският лидер отбеляза, че ветерани от Виетнамската война, като специалния представител на САЩ по климатичните въпроси Джон Кери и покойния сенатор Джон Маккейн, са намерили начини да изградят отношения с Виетнам след войната.

"И двамата видяха, както видяхме аз и мнозина други, колко много можем да спечелим, като работим заедно за преодоляване на горчивото минало", заяви президентът на САЩ.

Нгуен Фу Чонг каза, че страната му ще работи сериозно в рамките на споразумението за даване на нов статут на отношенията между САЩ и Виетнам, защото "само така можем да кажем, че това е успех", пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай