Важни избори в Словакия определят бъдещето на страната в ЕС

Не се очаква нито една от двете водещи сили да получи мнозинство

Важни избори в Словакия определят бъдещето на страната в ЕС | StandartNews.com

В 7 ч. местно време тази сутрин избирателните секции в Словакия отвориха врати, предаде Франс прес. Изборите ще приключат в 22:00 ч. местно време. Очаква се незабавно да бъдат публикувани екзитполове, а окончателните резултати ще бъдат известни утре сутрин.

Основните конкуренти на днешните парламентарни избори са някогашният ляв премиер Роберт Фицо, който обеща да прекрати военната помощ за Украйна, и прозападните либерали, отбелязва Ройтерс. Последните проучвания на общественото мнение показаха, че надпреварата се води между тези два блока, като победителят ще получи първи възможността да се опита да състави ново правителство, което да замени служебната администрация, управляваща от май страната с население от 5,4 милиона души.

Правителство, оглавявано от Фицо и неговата партия "Смер - социална демокрация", би означавало Словакия да се присъедини към Унгария като страна от ЕС, която оспорва консенсуса на блока относно подкрепата за Украйна, в момент когато Европейският съюз се стреми да запази единството си срещу руското нашествие. То също така би се присъединило към блока на източните екскомунистически държави с правителства, които публично са враждебно настроени към либерализма, заедно с полската националистическа партия ПиС - която също се готви за избори, въпреки че Полша остава проукраинска.

Евентуално правителство на "Прогресивна Словакия" (ПС) и нейния лидер Михал Шимечка ще запази външнополитическия курс, ще продължи силната подкрепа на Словакия за Украйна и ще постави страната в проинтеграционния и либерален лагер в ЕС по въпроси като вземането на европейски решения с мнозинство, екологичната политика и ЛГБТ-правата. Шимечка обещава да отърве Словакия от "миналото", напомняне за трите мандата на Фицо като премиер (2006-2010 и 2012-2018 г.), и призовава словаците да "се стремят към бъдещето".

"Тези избори са решаващи както за бъдещата посока на страната ни по отношение на външната политика, отбраната и сигурността, така и за бъдещето на демокрацията", заявява независимият политически анализатор Григорий Месезников, цитиран от АФП.

Не се очаква нито една от двете водещи сили да получи мнозинство, което означава, че бъдещото правителство вероятно ще зависи от представянето на множество по-малки партии, вариращи от либертарианци до крайнодесни, отбелязва Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай