Важна новина от Г-7 за слънчевите панели. Касае целия свят

Споразумението предвижда и гигантски инвестиции във ВЕИ-та

Важна новина от Г-7 за слънчевите панели. Касае целия свят | StandartNews.com

7-те икономически най-развити държави в света се споразумяха за намаляване на парниковите емисии, за гигантски инвестиции във вятърно производство и слънчеви панели, както и за край на пластмасата.

Това се случи на срещи на министрите на климата, енергетиката и околната среда на страните от Г-7 на среща в японския град Сапоро.

7-те най-силни икономики в света – на Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония, правят около 65% от БВП в света.

Министрите се споразумяха за намаляване на парниковите емисии от автомобилния сектор с 50% до 2035 г, твърди Nikkei.

Те са готови да се подпишат и за край на замърсяването с пластмаса до 2040 г.

Поставят си за цел да осигурят 150 милиона kW електроенергия чрез вятърно производство до 2030 г., което е седем пъти повече в сравнение с 2021 г. Страните от Г-7 ще утроят количеството електроенергия, генерирано от слънчевите панели. Става дума за 1 милиард kW.

Всичко това ще се запише в съвместно изявление след края на срещата днес. В него обаче отсъства информация за точния момент на изоставянето на въглищните електроцентрали.

Причината е, че Токио все още активно използва въглища.

На срещата е одобрена и инициатива за производство на електроенергия с помощта на амоняк и водород, която се насърчава от японските власти.

На фона на покачващите се цени на енергията, страните от Г 7 ще направят и специално изявление относно допустимостта на инвестициите в предприятия за производство на природен газ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай