Ватиканът с обяснения за интервюто на папата, което стресна света

Светият отец говори за примирие и преговори, уточни пресслужбата

Ватиканът с обяснения за интервюто на папата, което стресна света | StandartNews.com

Специални обяснения даде Ватиканът, след като папа Франциск стресна света с интервюто си за Украйна, в което за първи път спомена „бяло знаме”.

Папата използва образа на бялото знаме, предложен от интервюиращия, за да призове за прекратяване на враждебността, за примирие, постигнато със смелостта на преговорите. Неговата надежда е дипломатическо решение за справедлив и траен мир, каза Матео Бруни, директор на пресслужбата на Ватикана. Той разясни какво по-точно е имал предвид Франциск I в отговора си в интервю за Швейцарското радио и телевизия (RSI). Той посочи, че "на друго място в интервюто, говорейки за друга конфликтна ситуация, но имайки предвид всяка военна ситуация, папата ясно заявява: "Преговорите никога не са капитулация".

Под заглавието "Не се срамувайте да преговаряте" Vaticannews публикува пълния текст на разговора с Лоренцо Бучела от RSI, който ще бъде излъчен на 20 март. В него журналистът пита: "В Украйна има хора, които молят за смелостта [страната им] да се предаде, за [вдигане] на бялото знаме. Но други казват, че това би легитимирало силата. Какво мислите?".

 

А Франциск отговаря: "Това е интерпретация. Но вярвам, че тези, които виждат ситуацията, тези, които мислят за хората, тези, които имат смелостта да вдигнат бялото знаме и да преговарят, са по-силни. И днес може да се договорят с помощта на международни сили. Думата преговарям е смела дума. Когато видиш, че си победен, че нещата не вървят, трябва да имаш смелостта да преговаряш. Срам те е, но с колко смъртни случая ще свършиш? Преговаряйте навреме, търсете държава, която да действа като посредник. Днес, например във войната в Украйна, има много желаещи да действат като посредници. Турция се предложи за такава роля. И други. Не се срамувайте да преговаряте, преди нещата да са се влошили."

Матео Бруни припомня в обяснението си, че през изминалите две години от войната папата неведнъж е призовавал и публично е говорил за значението на диалога срещу "лудостта" на войната и че основната загриженост е за съдбата на цивилното население.

"Надеждата на папата - повтаря говорителят на Ватикана - е и остава същата, която винаги е била повтаряна през последните години и наскоро заявена пак по случай втората годишнина от конфликта: "Докато подновявам най-дълбоката си привързаност към изтерзания украински народ и се моля за всички, особено за многобройните невинни жертви, умолявам да се намери онази частица човечност, която ни позволява да създадем условия за дипломатическо решение в търсене на справедлив и траен мир".

В разговора се говори за белия цвят като символ на надеждата и се припомня драматичната сцена от 27 март 2020 г., когато заради изолацията, наложена от пандемията от COVID-19, папата се моли сам под дъжда на тъмния и пуст площад през базиликата "Св. Петър" във Ватикана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Observer
преди 1 месец

Папата е мъдър човек, но политиците няма да го послушат. В момента САЩ са се разкрачили жестоко, за да запазят своеобразната си водеща роля...искат да са навсякъде... Едва ли ще удържат ролята си до края на 2025 г. Световните им пари отдавна нищо не определят. Какво очаква БГ? Нищо и половина за пореден път. Ще плаща свинщините на американците относимо Украйна чрез еврото на Европейския съюз.

Откажи