Въоръжена атака над отделение с болни от ебола в Либерия

Въоръжена атака над отделение с болни от ебола в Либерия | StandartNews.com

Нападателите на медицинския център крещели, че в Либерия няма такава болест

Най-малко 29 души, заразени със смъртоносния вирус ебола, избягаха от медицински център в либерийската столица Монровия, който беше нападнат от въоръжени мъже, предаде АФП. Нападателите крещели, че в Либерия няма ебола по време на атаката срещу центъра за карантина.

"Те разбиха вратата и ограбиха помещението. Всички пациенти избягаха", разказа Ребека Уисъх, която станала очевидец на инцидента. Думите й бяха потвърдени от местни жители, както и от председателя на Организацията на здравните работници в Либерия Джордж Уилямс. По думите му 29 пациенти са се намирали в центъра, направен в училище в едно от предградията на Монровия. Те получавали предварително лечение, преди да бъдат настанени в болница. Не е ясно колко от тях са избягали. Всички са с положителни резултати за ебола, каза Уилямс, допълвайки че деветима са починали.

Нападателите, които били млади хора, въоръжени с прътове, крещели, че в страната няма ебола, а президентът Елън Джонсън Сърлийф просто иска пари. Междувременно стана ясно, че вече са били дадени три дози от експерименталното американско лекарство ZMapp срещу ебола на трима болни лекари в Либерия. Лекарството са получили доктор Дукунис Айрлан, доктор Ейбрахам Борбор, и двамата от Либерия, и доктор Арох Космос Изшукву от Нигерия. Кения пък обяви, че от сряда ще забрани на пътници да влизат на нейна територия от Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, които са най-засегнати от вируса. Междувременно се появиха информации за възможен първи случай на болестта в Испания. Пациентът със съмнения за заразяване с хеморагична треска, причинена от вируса ебола, се намира в стабилно състояние в инфекциозна болница в Аликанте. Той е подложен на изследвания, които ще покажат дали се касае за опасната болест. Резултатите се очакват в началото на седмицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай