Урсула на знакова визита в Лампедуза, как ще бори имигрантския поток

Какво казва Джорджа Мелони

Урсула на знакова визита в Лампедуза, как ще бори имигрантския поток | StandartNews.com

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и премиерът на Италия Джорджа Мелони, придружени от еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон, посетиха остров Лампедуза и местата, свързани с приема на имигрантския поток.

На пресконференция премиерът Джорджа Мелони посочи, че присъствието на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен е жест на отговорност на Европа към самата себе си и уточни:

"Бъдещето на Европа е заложено тук. Бъдещето зависи от способността на Европа да се изправи пред големите епохални предизвикателства, а това на нелегалната миграция е едно от тях. Фон дер Лайен знае това добре, и винаги е имала готовност за сътрудничество и това е много важно".

Мелони каза още, че нелегалният трафик трябва да бъде спрян, като Италия ще представи проблема и пред ООН, и пред Съвета на Европа през октомври. Тя заяви още, че подписаният меморандум с Тунис през юли трябва да бъде приложен. Потвърди го и Фон дер Лайен. Тя представи 10 точки по които ЕС ще работи срещу нелегалната имиграция и трафикантите, участието на Фронтекс, създаването на хуманитарни коридори, разпределянето на имащите право на пребиваване мигранти и репатрирането на останалите.

„Италия и Лампедуза могат да разчитат на Европа“, подчерта Фон дер Лайен. По информация на Rainews за около седмица на острова са пристигнали 11 000 мигранти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай