Унижение! Какво се случи на Лавров на остров Бали

Русия е изолирана на срещата на външните министри

Унижение! Какво се случи на Лавров на остров Бали | StandartNews.com

Русия се оказа днес "изолирана" от останалите страни членки на Г-20 на среща на външните министри на организацията на остров Бали, каза френската външна министърка Катрин Колона, цитирана от Франс прес.

Страната домакин - Индонезия, покани руския външен министър Сергей Лавров, въпреки резервите на Запада, който осъди руската инвазия в Украйна и обвини Москва за световната хранителна и енергийна криза, предизвикана от конфликта.

"Русия е толкова изолирана, че Лавров си замина от конференцията още на обед, след като се изказа", каза Колона в интервю за АФП.

"Очаквахме среща, на която да има различни разделителни линии, но всъщност Русия се оказа изолирана, а отговорността ѝ подчертана, дори от някои страни, за които може би си е мислела, че могат да имат по-нюансирана позиция и да я подкрепят", допълни министърката.

Нито една държава от Г-20, дори измежду тези от БРИКС, които са по-близки до Москва, не "подкрепи руската позиция", уточни Колона.

"Дори Китай започна своето изказване с отбелязването, че Уставът на ООН трябва да бъде в центъра на международните отношения. Същото каза и Индия", добави министърката, според която Западът е успял да създаде единен фронт срещу Русия.

Японският външен министър Йошимаса Хаяши, изказвайки се на срещата на първите дипломати на Г-20 на остров Бали, подчерта, че е необходимо единство и страните да говорят с един глас, за да кажат ясно, че Русия трябва да плати висока цена за инвазията си в Украйна, каза високопоставен японски представител, цитиран от Ройтерс.

Обвиненията на Русия, че сегашната икономическа криза се дължи на санкциите са абсолютно неверни, каза Юкико Окано, високопоставен служител на японското външно министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай