Унищожиха целия архив на в. „Заман”

Унищожиха целия архив на в. „Заман” | StandartNews.com

Целият електронен архив на вестник „Заман" от 1986 г., съдържащ материалите за корупция във висшите ешелони на властта и помощите, оказани на терористичните организации от страна на турското правителство, е бил унищожен по нареждане на новите попечители на изданието, назначени от правителството миналия петък. Назначените със съдебно решение попечители на опозиционният турски вестникс „Заман" са унищожили тридесет годишният електронен архив, включващ многобройни публикации за корупциата във властта, както и за подкрепата и помощта оказвана от страна на правителството на Турция към сирийските джихадисти, съобщи за РИА Новости един от журналистите на вестника.

Първоначално главния редактор на „Заман" г-жа Севги Акарчешме съобщи за премахването на всичките й статии от сайта на вестника. Това е сторено от системен администратор, назначен от правителството. Акарчешме сравни това деяние с тоталитарната атмосфера в романа на Джордж Оруел „1984".

„В централният офис на вестника в Истанбул са седнали вече новите „бейове", които напълно контролират вестника. За целта те си доведоха проправителствени журналист от вестник „Сабах". По тяхно разпореждане бе унищожен напълно и безвъзвратно целият архив от 1986г. със безспорните доказателства за корупция във властта и помощ на джихадистите в Сирия. Сега във вестника излизат блудкави и неутрални статии. Критика на правителството е абсолютно недопустима. За сега е уволнен само главният редактор, но ние очакваме масови уволнения на журналистите," съобщи за РИА Новости журналист от вестника.

След атакуването на редакцията от властите миналият петък бе наложен контрол на един от малкото останали опозиционни вестници в Турция. Това се изтълкува като налагане на вето върху свобдата на словото на фона на нарастващия политически натиск от страна на властите. И въпреки, че многобройните читатели на изданието скандираха „Долу ръцете от нашия вестник" и „Свободната преса няма да млъкне", то млъкна или по скоро прописа, но не „на неговия език". Съюза на журналистите на Турция осъди натиска който правителството налага върху опозиционните медии и нарече назначаването на попечителите на вестника като нов метод на задължителна цензура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай