Украйна отвръща на удара: Наложи търговско ембарго над Русия

Украйна отвръща на удара: Наложи търговско ембарго над Русия | StandartNews.com

Парламентът в Украйна упълномощи правителството да наложи търговско ембарго над Русия. Това се случва след като миналата седмица също отмени свободната търговия между двете държави.

Законът бе подкрепен от 291 депутати в 420-местната Върховна рада на Украйна и ще влезе в сила от 1 януари, след като бъде подписан от президента Петро Порошенко, предава "Ройтерс".

По-рано руският президент Владимир Путин прекрати свободната търговия с Украйна от същата дата, обосновавайки се на "изключителни обстоятелства, които влияят на интересите и икономическата сигурност на Русия".

Това бе отговор на споразумението за свободно търгуване между Киев и Европейския съюз, което влиза в сила следващия месец. Според Москва то ще залее Русия с европейски стоки и ще намали конкурентността на нейния износ в Украйна.

Според Украйна икономическата война с Русия може да й струва 600 млн. долара през 2016 г., но е "готова да плати цената".

Именно търговското споразумение на страната с ЕС предизвика първоначалните размирици в Киев, които доведоха до падането на близкия до Москва президент Виктор Янукович през 2014 г. и най-тежката криза в отношенията между Украйна и Русия в последните години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай