Тюлен от Монтана застрелял Осама (ОБЗОР)

Тюлен от Монтана застрелял Осама (ОБЗОР) | StandartNews.com

Самоличността на човека, застрелял лидера на "Ал Кайда" Осама бин Ладен, бе разкрита, три години след убийството на терориста. Това е 38-годишният Роб О'Нийл - вече бивш служител на специалното звено "Тюлени" на американската армия.
О'Нийл решил да разкрие самоличността си, след като останал разочарован от отношението на армията след напускането му. Тъй като той решил да се оттегли след 16 години служба, а не след 20, каквато е практиката, загубил част от привилегиите си. Затова решил да излезе "на светло" и да разкаже за убийството на Бин Ладен и за други важни мисии, в които е участвал. Той ще даде официално интервю по телевизия "Фокс Нюз" по-късно този месец, но британският в. "Дейли мейл" вече е разговарял с баща му Том, който е разказал множество подробности за сина си.

Бившият "тюлен" е участвал в множество мисии, три от които са разказани и в холивудски филми. Той израснал в щата Монтана в дома на ловец, чийто гараж бил пълен с препарирани животни. Решил да кандидатства в специалните части, след като по време на лов се запознал с друг "тюлен". Повод за влизането в армията станала и неуспешна любовна връзка, която Роб се опитвал да преживее на 19 години. По време на службата си в армията той е участвал в над 400 мисии в четири различни военни зони, включително Ирак и Афганистан. Има 52 отличия, включително две "Сребърни звезди" - третото най-високо отличие в американската армия. Единствената награда, която не е печелил, е "Пурпурно сърце", тъй като никога не е участвал в мисия, в която е загинал или пострадал негов колега.

Три от мисиите, в които е участвал, вече са превърнати в холивудски хитове. Това са спасяването на пленени от сомалийски пирати моряци на кораба "Мерск Алабама", спасяването на друг "тюлен" след неуспешна миния за залавянето на талибански лидер в Афганистан и убийството на Бин Ладен. Те са екранизирани във филмите "Капитан Филипс", "Самотен оцелял" и "Враг номер едно".

"Хората ни питат дали не се страхуваме, че "Ислямска държава" ще дойде да ни търси, след като Роб се разкри. Заявявам, че ще си сложа голяма мишена на вратата, която ги кани да дойдат", заявява бащата на Том О'Нийл.
Решението му да разкрие историята обаче предизвика полемика.

Преди дни командирът на елитните части във Военноморските сили на САЩ контраадмирал Брайън Лоузи отправи в писмо сериозно предупреждение към бившите си и настоящи подчинени, които нарушават строгото правило за секретност, като публикуват мемоари или общуват с медиите.

"Основно правило в нашия устав гласи: "Аз никога не огласявам характера на моята служба и не се стремя да получавам признание за действията си", написа той в писмото и порица желанието на някои пехотинци "да търсят слава или пари, публикувайки разкрития за секретните си мисии".

Според военните О'Нийл посрамва частта си и срещу него може да бъдат предприети дори съдебни действия.
Самият Роб разказва в интервю за сп. "Ескуайър" от 2013 г. (където не се споменава името му), че армията му е предложила да му намери работа като доставчик на бира. Вместо това той избрал да стане мотивационен лектор.

Роб О'Нийл е вторият от 23-ма "тюлени", участвали в мисията по ликвидирането на Осама, който разкрива самоличността си. Първият - Матю Бисонет, издаде през 2012 г. под псевдонима Марк Оуен книга (No Easy Day), разказваща за мисията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай