Турция решава за бъдещето си днес

Турция решава за бъдещето си днес | StandartNews.com

Турция решава за съдбата си днес, като ще трябва да гласуват на предсрочните парламентарни избори във време, което е тежко за страната заради сирийския конфликт и бежанската вълна. Основните партии са четири. Техните предизборни програми не се промениха много в сравнение с предишния вот на 7 юни, пише БГНЕС.

Управляващата пропрезидентска Партия справедливости и развития /ПСР/ обещава да завърши големите инфраструктурни проекти, които се реализират по нейната инициатива, да действа в рамките на приетата по-рано програма за развитие на страната до 2023 година, да увеличи социалнине помощи, да решава проблемите на младежта. Партията все още планира да разработи и да приеме нова конституция, да регулира кюрдския въпрос, окончателно да се справи с тероризма в страната. Президентът Реджеп Ердоган се надяваше ПСР да стигне до конституционно мнозинство, за да промени политическата система от парламентарна на президентска и така еднолично да управлява страната. Това беше при вота на 7 юни, но социологическите допитвания показаха, че турците не харесват този вариант.

Народно-републиканската партия /НРП/ и Партия националистическото движение /ПНД/ имат в някои отношения сходни програми – обещават да увеличат социалните помощи, материалната помощ за бедните и безимотните, да вдигнат минималната заплата и да увеличат работните места. НРП е изпълнена с решимост да се справи с корупцията, отговорност за която според нея носи ПСР и редица нейни членове, включително на най-високи постове. Опозицията остро критикува ПСР за нейната външна политика, довела до напрегнати отношения с редица съседи, а също до провал на сирийската политика на Турция, която бе принудена да приюти над 2 млн сирийски бежанци. Прокюрдската Народна демократична партия /НДП/ ще се постарае както и на предишните избори да обедини както кюрдите, така и онези избиратели, които не се разпознали своята партия сред останалите три политически сили. Става въпрос и за левите, и за представителите на сексуалните малцинства, и феминистките движения. На миналите избори тя влезе в парламента, а на една прокюрдска политическа партия това се случи за пръв път в историята на съвременна Турция.

В същото терористичната вълна на Кюрдската работническа партия (ПКК) се отрази негативно върху имиджа на НДП, макар експертите да не са убедени, че гласовете на отблъснатите от партията избирателите ще отидат при другите партии. Според прогнозите на аналитиците ПСР трудно ще си върне статута на еднолично управляваща партия. На предишните избори партията пак спечели най-много гласове, но не и достатъчно за парламентарно мнозинство и за сформирането на самостоятелно правителство. Така за пръв от 12 години ПСР бе изправена пред необходимостта да прави коалиция, в което не успя и именно заради това се стигна до сегашния предсрочен вот. ПСР имаш шансове да получи 276 места в 550-местния парламент за самостоятелно правителство, но от това положение може да не й достигнат някъде до 20 мандата. Това е свързано със системата за разпределение на мандатите, при която партиите получават места в зависимост от резултатите в големите провинции и градове. Не е изключено след изборите страната да навлезе в нов период на преговори за коалиционно правителство. Анализатори и някои политици смятат, че ПСР може да се обедини с НРП за коалиционно правителство. След 7 юни двете партии вече направиха опит да се договорят и намериха немалко общи позиции, макар че принципните различия доведоха до провал на преговорите. Експертите обаче уверяват, че ако сегашният вот не излъчи самостоятелно управляваща партия, то политическите сили ще водят преговорите за коалиция по-сериозно и едва ли ще допуснат втори предсрочни избори. Освен това ПСР има вариант за обединение с прокюрдската партия. /

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай