Ципрас: Средствата на МВФ „не са необходими“ за спасяването на Гърция

Ципрас: Средствата на МВФ „не са необходими“ за спасяването на Гърция | StandartNews.com

Средствата на МВФ вече не са необходими за международната спасителна програма за Гърция заради по-леките изисквания за получаване на заеми и „неконструктивната" позиция на фонда. Това заяви гръцкият министър-председател Алексис Ципрас в понеделник пред телевизия Et1, предава AFP, цитирани от "Фокус".

Гърция през юли си осигури тригодишна спасителна програма на стойност 86 милиарда евро от партньорите си от еврозоната, но МВФ досега не е допринесъл със свои средства, като от фонда заявиха, че ще вземат решение през януари дали да помогнат на Атина.

По програмата бяха предвидени 25 милиарда евро за рекапитализацията на гръцките банки, но крайната сума се оказа драстично по-малка, и така страната „следователно се нуждае от по-малко пари", каза Ципрас.
Той добави, че „позицията на МВФ е неконструктивна", като обвини финансовата институция, че изисква твърде тежки реформи и гаранции.

От МВФ заявиха миналата седмица, че ще решат през януари дали фондът да отпусне пари за спасителната програма за Гърция, която досега е финансирана изцяло от еврозоната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай