Напрежение от Би Би Си! Какъв ад дебне в Украйна

Заради АЕЦ Запорожие

Напрежение от Би Би Си! Какъв ад дебне в Украйна | StandartNews.com

Украйна се подготвя за „най-лошия“ сценарий с АЕЦ „Запорожие“, съобщи Би Би Си, цитиран от bTV. Екип на телевизията е бил поканен на ученията за реакция при ядрен инцидент в близост до централата.

„Много сме притеснени. Ситуацията се промени драматично след като руснаците започнаха да стрелят по този район на 5 август“, каза украинският енергиен министър Херман Халушченко. Според него ситуацията в централата наближава критичен момент.

От началото на войната АЕЦ „Запорожие“ е под руско владение, но централата продължава да се „стопанисва“ от украински екипи от специалисти. През последните две седмици мястото е подложено на сериозен обстрел като Москва и Киев се обвиняват взаимно кой е виновен за него.

В същото време МО на Русия казва, че централата може да бъде затворена,

„ако украинските сили продължат да обстрелват съоръжението. На брифинг Игор Кирилов, ръководител на руските сили за радиоактивна, химическа и биологическа защита, заяви, че резервните системи за поддръжка на централата са били повредени в резултат на обстрела. По думите му в случай на авария, радиоактивният материал ще обхване Германия, Полша и Словакия.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай