Телевизия с ценен списък на членове на ИД

Телевизия с ценен списък на членове на ИД | StandartNews.com

Британската телевизия "Скай нюз" със списък, съдържащ имената на 22 000 членове на "Ислямска държава". Той им е бил предоставен от бивш боец в групировката, предаде Франс прес.

Имена, адреси, телефони, кръвната група, информация за роднини, са само част от данните, които мъжа откраднал с флашка от вътрешната система на джихадистите.

Списъкът е на хора, присъединили се към групировката от 55 страни. Над 70 на сто от присъединилите се са от арабските страни, а от европейските има граждани на Франция, Великобритания и Германия.

"Това изтичане на информация се смята за сериозно поражение на "Ислямска държава", което дава важни разузнавателни данни за тяхното военно положение в Ирак и Сирия", пише в. "Таймс", цитиран от ТАСС.

Във въпросния списък се виждат и имена на вече идентифицирани джихадисти. 

Бившият боец на "Свободната сирийска армия", присъединил се към "Ислямска държава", се представил като "Абу Хамед". Той предал данните на представител на телевизията в Турция. И уточнил, че джихадистката организация е напуснала крепостта си в Сирия, град Ракка, след което се преместила в пустинята.

"Като във всяка голяма организация ще има борби за власт и може в бъдеще да видим разпадането на "Ислямска държава" на различни фракции", заяви Оливие Гита, главен директор на консултантската организация "Глобалстрат".

Телевизията е уведомила властите за получената информация. Експертите на британското разузнаване МИ-6 и контраразузнаването МИ-5 вече са започнали анализ на информацията, посочва още "Таймс".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай