Паника в UK! Самолетите отказаха

Инженерите в процес на работа за поправянето

Паника в UK! Самолетите отказаха | StandartNews.com

Технически проблем засегнаха системата за контрол на въздуха в летищата на Великобритания. Поради тази причина хиляди полети бяха отложени в странатa, предаде Би Би Си.

Националните служби за въздушно движение (НСВД) казаха, че изпитват "технически проблеми" и са "приложили ограничения на трафика, за да поддържат безопасността".

„Инженерите работят по намирането и отстраняването на повредата. Извиняваме се за неудобството, което това може да причини“, продължава изявлението на британския въздушен контрол.

Не беше предоставена допълнителна информация за това какво го е причинило или колко време ще отнеме отстраняването му.

„Въздушното пространство на Обединеното кралство не е затворено, трябваше да приложим ограничения на въздушния поток, което гарантира, че можем да поддържаме безопасност“, каза НСВД в по-късно изявление.

Няколко летища в Обединеното кралство и авиокомпании, включително „Ryanair“, „EasyJet“, „Loganair“ и „Aer Lingus“, предупредиха пътниците, че може да има закъснения на полетите.

Алистър Розеншайн, бивш пилот на „British Airways“ и сега авиационен консултант, нарече прекъсването „огромно“, добавяйки, че еквивалентът за автомобилите би бил, ако всеки път в страната бъде затворен.

„Това наистина е малко кошмарен сценарий“, каза той пред Би Би Си Радио 5.

Алекс Мъри, журналист от Би Би Си, каза, че е трябвало да лети от Бари, Италия до Обединеното кралство, но на пътниците е съобщено за „неизвестно закъснение“ поради проблем с контрола на въздушното движение.

Очакват се закъснения от около шест часа, каза Мъри.

„В момента чакаме да разберем дали ще слезем до часа на заминаване“, каза той.

Телевизионният оператор Габи Логан каза на X, че е била в самолет на пистата на летището в Будапеща и „току-що й беше казано, че въздушното пространство на Обединеното кралство е затворено“, добавяйки, че „можем да сме тук 12 часа“.

Въздушният трафик, който вече е бил във въздуха, е получил разрешение да кацне, но нищо друго не е излитало, каза Логан.

Самолетите се спускат бавно, но „скоростта на потока“, с която самолетите могат да кацат, е значително намалена, каза туристическият журналист Саймън Калдър.

Банковият празник понеделник е един от най-натоварените дни в годината, тъй като много хора се връщат от дълги пътувания през уикенда в чужбина, каза Калдър, а британското летище Гетуик в Лондон е най-натовареното летище с една писта в света.

Няма "сигурност кога ще бъде коригирано", каза той и добави, че служителите изглежда "не знаят на този етап какво е причинило проблема, нито как да го поправят".

„Страхувам се, че утре ще има страшно много хора, които ще се събудят там, където не искат да бъдат“, предупреди Калдър.

Продължаваше срив в цялата мрежа на компютърните системи за контрол на въздушното движение в Обединеното кралство, съобщи шотландската авиокомпания „Loganair“, като също така предупреди, че някои полети може да имат закъснения.

„British Airways“ заяви, че работи с НСВД, за да "разбере въздействието" на проблема и каза, че ще държи клиентите в течение.

„Aer Lingus“ призова пътниците да проверят статуса на полета си, преди да отидат на летището, тъй като са „вероятни закъснения и отменени полети“.

Емет Лайънс, журналист от Cи Би Ес Нюз каза, че е получил актуална информация от EasyJet, докато седеше в самолет на пистата в Испания.

Авиокомпанията каза, че проблемът с контрола на въздушното движение "в момента засяга всички полети, които трябва да летят във или извън въздушното пространство на Обединеното кралство".

Пътниците на „Ryanair“ казаха на информационната агенция на PA в „Станстед“, че им е казано да чакат на изхода им до второ нареждане.

Говорителите на лондонските летища „Лутън“, „Станстед“, „Хийтроу“ и „Гетуик“ казаха, че имат проблеми и призоваха клиентите да се свържат с авиокомпаниите си.

„Някои полети може да имат закъснение“, казаха от летище „Джон Ленън“ в Ливърпул, докато летището в Единбург призова пътниците да се консултират с авиокомпанията си, преди да отидат на летището.

В Ирландия проблемите с контрола на въздушното движение в Обединеното кралство "водят до закъснения и отмяна на някои полети до и от летище Дъблин", каза летището в изявление.

След колапса на системата за контрол на въздушното движение във Великобритания, Италия също изпитва същата неизправност, главно в района на Рим и в по-широкия район на Западна Италия, съобщи "Прото Тема", цитирана от БГНЕС.

Дори не е ясно дали проблемът се дължи на неизправност на системата за контрол на въздушното движение в Италия или на хакерска атака.

В резултат на това полетите до италианските летища, но също и от западната част на страната до други региони на Европа, са значително забавени.

Проблемът започна около полунощ с повреда на британската система за контрол на въздушното движение.

В резултат на това има големи закъснения на полети от британски летища до други страни, но също толкова големи закъснения на полети от европейски летища извън Великобритания до летищата на Обединеното кралство. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай