Тайна договорка Макрон – Путин. Запис разкрива какво си казаха

Ново напрежение. Москва скочи на Париж

Тайна договорка Макрон – Путин. Запис разкрива какво си казаха | StandartNews.com

Таен разговор между руския президент Владимир Путин и френския му колега Еманюел Макрон изтече в интернет и разбуни света, защото разкри договорка между двамата и поето от руснака обещание към французина. Руското външно министерство веднага подскочи и обвини Париж, че нарушава конфиденциалността на преговорите и че тази мярка „характеризира принципния подход на Франция към дипломацията“. Тема на разговора, разбира се, е войната в Украйна.

В разговора руският президент припомня на френския си колега, че на 17 февруари украинския президент Володимир Зеленски е заявил, че Минското споразумение са „така съставено, че ние изначално сме в губеща позиция“. „В действителност уважаемият колега, господин Зеленски, нищо не прави. Той ви лъже. Той заяви, че Украйна трябва да се върне към ядреното оръжие …“, казва Путин.

„Това, което казваш, предизвиква въпроса, доколко ти самият си готов да се придържаш към Минското споразумение, ако по твое мнение, трябва се влиза в диалог с нелегитимната власт на терористите“, заявява Макрон.

„Слушаш ли ме внимателно? Казвам ти, че тези сепаратисти, така наречени – те отговориха на тези предложения на Киев. Отговориха, но не реагираха …“, отговаря Путин.

„Благодаря ти, Еманюел. За мен винаги е голямо удоволствие и чест да се срещам с твоите колеги от САЩ, от Европа, и с теб най-вече! Знаеш, че имаме добри лични отношения. Предлагам ти първо да работим и да подготвим и после да обявяваме среща. Защото , в противен случай да се срещнем и да не говорим за нищо, това означава, че отново са ни пратили далеч и това е всичко“, предлага руският президент.

„Може ли днес да кажем, че на базата на това, което обсъждахме, че като цяло сме се договорили? Бих желал да получа от теб ясен отговор. Разбирам нежеланието ти да посочиш дата, но готов ли си да избързаш и първи да кажеш: „Искам да проведа двустранна среща с американците, а след това и разширена – с европейците“. Или не?“, пита френският президент.

„Това е доста сериозно. Затова, ако искаш да имаме съгласие по отношение на формулировката, на мен ми се струва, че сега е необходимо да дадем задача на нашите помощници, веднага да разговарят и да съгласуват тези формулировки. Като цяло, аз разбира се съм съгласен“, казва Путин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай