Тайландската опозиция започна "блокада" на Банкок

Тайландската опозиция започна "блокада" на Банкок | StandartNews.com

Банкок. Протестиращите са започнали да блокират пътища в някои части на столицата на Тайланд, Банкок, в опит да свалят правителството преди предсрочните избори на 2 февруари, предаде Би Би Си.

Протестиращите строят барикади и са заели ключови пътни възли. От своя страна, правителството разположи 18 000 служители по сигурността да се поддържа реда в града.

Протестиращите, които започнаха кампанията си през ноември, искат да сменят правителството на министър-председателя Инглук Шинаватра с "народен съвет".

Според тях, Шинаватра е под контола на брат си, бившия премиер Таксин Шинаватра, който беше свален от военните през 2006 г. и в момента е в изгнание. Той бе осъден задочно за превишаване на правомощията през 2008 година, но все още оказва голямо влияние над тайландската политика и е доминиращата сила зад администрацията на неговата сестра.

Хиляди антиправителствени демонстранти започнаха блокадата на ключови кръстовища на Банкок в опит да парализират столицата на Тайланд, като по този начин засилват натиска върху премиера Инглук Шинаватра да подаде оставка, коментира Ройтерс.

Полицаи и военнослужещи следят за реда в града с население от 12 милиона души. Няма признаци за това, че правителството се готви да отблъсне протестиращите със сила.

Това е поредното развитие в осемгодишния конфликт, който поставя средната класа на Банкок и роялистите срещу в по-голямата си част бедни провинциални симпатизанти на Инглук и нейния брат милиардер и бивш премиер Таксин Шинаватра.

Лидерът на опозицията в Тайланд Сутеп Таугсубан е готов да прекрати протестите, ако те прераснат в гражданска война. „Ако протестът прерасне в гражданска война, аз, разбира се, ще кажа на хората да се приберат по домовете си. Животът на хората е по-скъп", каза Таугсубан пред местното издание The Nation.

По-рано командващият сухопътните войски на Тайланд Прают Чан-Оча изрази безпокойство, че „вътрешнополитическият конфликт ще тласне страната в пропастта на гражданската война" и призова опозицията и правителството да избягват ескалация на насилието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай