Световните цени на храните тръгнаха надолу

Причина са най-вече свиването на търсенето COVID-19 и спадът на цените на петрола

Световните цени на храните тръгнаха надолу | StandartNews.com

Цените на хранителните продукти в световен мащаб спаднаха през март, като причина за това са най-вече свиването на търсенето заради пандемията COVID-19 и спадът на глобалните цени на петрола поради очакванията за икономическо забавяне. Това съобщи Световната организация по прехраната (FAO).

Индексът на FAO, който проследява месечните промени в международните цени на често търгуваните хранителни стоки, е средно 172,2 пункта през март, с 4,3% по-нисък от февруари.

„Спадът на цените до голяма степен се обуславя от факторите на търсенето, а не от предлагането. Факторите на търсенето се влияят от все по-влошаващите се икономически перспективи", заяви старшият икономист на ФАО Абдолреза Аббасиан.

Индексът при захарта отбелязва най-голям спад - с 19,1% спрямо предходния месец. Причините са по-ниското търсене заради рязкото спадане на потреблението извън дома в резултат на ограничителните мерки, наложени от повечето страни по света. В същото време е спаднало търсенето на суровината от производителите на етанол поради рязкото падане на цените на суровия петрол.

Индексът на растителните масла се понижи с 12% за един месец, главно поради спад в цените на палмовото масло, свързан с потъването на цените на суровото минерално масло и нарастващата несигурност във връзка с въздействието на пандемията върху пазарите на растително масло в световен мащаб. Цените на соевото и рапичното масло следват тенденцията.

"Цените на петрола са паднали с повече от 50% през изминалия месец, което катализира голямо въздействие надолу върху биогоривата, които са важен източник на търсене на пазарите на захар и растителни масла", заяви анализаторът на ФАО Питър Тоенес.

Индексът на млечните продукти на ФАО спадна с 3%, воден от намаляващите котировки и глобално търсене за внос на обезмаслено и пълномаслено мляко. Причина за това до голяма степен са прекъснатите веригите за доставка на млечни продукти, поради ограничителните мерки.

Индексът на зърнените култури през март намаля с 1,9 процента спрямо февруари и почти достигна нивото си от март 2019 г. Международните цени на пшеницата спаднаха, тъй като ефектите от големите световни доставки и благоприятните перспективи за реколтата надвишиха тези от увеличеното търсене на внос от Северна Африка и някои малки ограничения за износ, наложени от Руската федерация. Цените на царевицата също спаднаха поради големите доставки и много по-слабото търсене от сектора на биогоривата.

За разлика от зърнените култури, международните цени на ориза се повишиха за трети месец поред. Оризът поскъпва заради запасяването на фона на пандемията и слуховете, че Виетнам може да забрани износа, което правителството отказа да направи.

Индексът на цените на месото на ФАО намаля с 0,6 процента, воден от спад в международните котировки на овче и говеждо месо, наличностите за износ на които са големи. Но пък търговският капацитет е намален от наложените логистични затруднения. Котировките на свинско месо обаче се повишиха заради нарастващото глобално търсене заради затрудненията пред преработвателните съоръжения предвид ограниченията за придвижване на работниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай