Светът: Кой взриви боинга? (ОБЗОР)

Американското разузнаване проучва данни от сателитите си, предполага се стрелба с установка Бук М-1

Светът: Кой взриви боинга? (ОБЗОР) | StandartNews.com

Киев, Москва и опълченците си разменят обвинения чия е ракетата убиец

Съзнателно или по погрешка свален с ракета "земя-въздух", а не някаква техническа повреда. Това се затвърди като единственото най-сигурно като теза във връзка с трагедията с Боинг 777 на Малайзийските авиолинии, който се разби в Източна Украйна в четвъртък в късния следобед и всичките 298 души на борда загинаха. Всички останали въпроси около ужасяващата драма над район на ожесточен въоръжен конфликт между проруски сепаратисти и силоваци на властта в Киев останаха без отговор повече от денонощие. А най-важният бе: кой изстреля ракетата и чия е тя?. Самолетът, който изчезна от радарите, докато летеше на 10 хиляди метра височина, се разби в близост до градовете Торез, Шахтьорск и Грабово (на 50-ина километра от Донецк) и на около 40 километра от границата с Русия, на територия, окупирана от бунтовниците.

Киев побърза да обвини опълченците, че са пуснали ракета от мобилна установка Бук М-1 по пътнически самолет с невинни цивилни, сред които много европейски граждани, както и американци. Вътрешното министерство в Киев засякло придвижването на системата между градовете Торез и Снежное - именно там, където се разби лайнерът, а отломките й се пръснаха в радиус от 15 км.

По думите на съветника в украинското МВР, Антон Геращенко, който пръв лансира версията за Бук, буквално минути след трагедията твърдеше, че системата е предоставена от руска страна, а не е била пленена.
Нюзру отбелязва, че в акаунта на Донецката република в Туитър са започнали да изтриват постове със снимки, публикувани неотдавна, в които опълченците се похвалиха неотдавна, че са пленили ракетна установка Бук от украинска военна база.

Говорител на щаба на антитерористичната операция, която Киев провежда в Източна Украйна, Алексей Дмитрашковский пък си противоречеше, като веднъж заяви, че бунтовниците са се сдобили с Бук, но системата е повредена и не може да се ремонтира. След което пък заяви за в. "Новая газета", че става дума не за една, а за няколко системи, които доскоро са принадлежали на украинските военни в Крим, но след анекса на полуострова през пролетта, те попаднали в ръцете на руската армия. "Предполагаме, че сепаратистите са стреляли с някоя от тези системи. Но целта им е била военнотранспортен самолет Ил-76, летящ на приблизително същата височина, като боинга, и е превозвал медикаменти и провизии за украинските военни в района. Ракетата е изстреляна от района на Торез", твърдеше Дмитрашковский.

Геращенко пък пусна в ранния следобед в аканунта си във Фейсбук твърдение, че злополучната установка Бук е прехвърлена тайно през границата в Русия, където вероятно ще бъде разглобена, а тези, които са боравили с нея - наказани. Той подплати твърденията си с 15-секунден клип, на който се вижда подобна машина, но не може да се потвърди от независим източник къде е снимано видеото, нито кога. Но Геращенко изтъква, че липсват две от общо четирите ракети на установката и било ясно за какво са послужили.

В същото време опълченците от т. нар. Донецка и Луганска народна република отричаха да имат нещо общо с катастрофата на лайнера, заявиха, че не разполагат с такова въоръжение, което може да порази цел на височина поне 20 км, а също и предположиха, че самолетът може да е бил свален от украинската противовъздушна отбрана. Премиерът на Донецката република Александър Бородай заяви, че "ако това действително е пътнически лайнер, то това не сме го направили ние". Пред държавната руска телевизия Россия 24 той заяви, че лайнерът очевидно е свален от украинските ВВС. А друг от лидерите на Донецката република, Олег Царев, заяви пред американското сп. "Тайм" минути след трагедията, че "ние нямаме такива оръжия, които да могат да свалят самолет от такава височина".
В сайта на Луганската народна република пък бе публикувана информация, че очевидци са наблюдавали как украински изтребител атакувал малайзийския лайнер. "Пътническият самолет се разцепи на две във въздуха и падна на територията на Донецката република. Впоследствие и украинският изтребител бе свален и падна на територията на Луганската република, на границата с Донецката. И в момента се издирват останките му", гласи съобщението.
Американски разузнавателни служби твърдяха през целия ден, че самолетът е бил свален от ракета "земя-въздух", но не се ангажираха веднага да посочат кой е изстрелял ракетата. Това е заявил анонимен американски държавен служител, цитиран от АП. Радарите са фиксирали задействането на ракетния комплекс и топлинната следа от ракетата в момента на падането на самолета. Сега американски експерти анализират траекторията на полета на ракетата, за да установят откъде е започнал.

Американският постоянен представител в ООН Саманта Пауър заяви, че САЩ не могат да изключат варианта Русия да е помогнала на проруските сепаратисти в Източна Украйна да изстрелят ракета "земя-въздух".

Руското министерство на отбраната е установило активност на украински радиолокационни станции /РЛС/ в деня на катастрофата и е изчислило населените пунктове в Украйна, откъдето е било възможно да се свали лайнерът, съобщи РИА Новости, като се позовава на пресслужбата на министерството. Маршрутът на самолета и мястото на падането му попадали в зоната на поражение на две украински батареи зенитно ракетен комплекс /ЗРК/ с голям обсег С-200 и три батареи ЗРК със среден обсег "Бук-М1". "Руските радиотехнически средства на 17 юли зафиксирали активност на радиолокационната станция 9с18 "Купол" на батареята ЗРК "Бук-М1", разположена в района на селището Стила, на 30 км южно от Донецк".

Говорителят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрий Лисенко обаче увери, че падналият малайзийски самолет е летял извън зоната на действие на украинските установки за противовъздушна отбрана. Освен това по време на трагичния инцидент украински изтребители не са били вдигани във въздуха, подчерта Лисенко на пресконференция в Киев. По думите му извършената инвентаризация на украинските зенитно-ракетни комплекси показва, че всички ракети са налични.

Самолетът на Путин сочен за възможна цел

На фона на загадките, неяснотите и взаимните обвинения с трагедията с пътническия лайнер руската Федерална агенция за въздушен транспорт (Росавиация) лансира версията, че целта на атаката може да е бил самолетът на руския президент Владимир Путин, връщаш се от обиколка в Латинска Америка. Анонимен източник от агенцията заяви пред Интерфакс, че Ил-96 на Путин и малайзийският лайнер се пресичали в една и съща точка в един и същи ешелон - 330, на височина 10 100 метра, близо до Варшава. Освен това контурите на двете машини били подобни, както и окраската - бяло, червено и синьо, "която от достатъчно далечно разстояние е практически идентична".

Самият Путин обяви, че отговорността за катастрофата е изцяло на украинските власти и че до трагедията нямало да се стигне, ако украинската армия не е започнала сухопътна операция в Донецка област. "Тази трагедия нямаше да се случи, ако на тази земя имаше мир или поне ако не беше подновена военната операция в Югоизточна Украйна. Без съмнение правителството, на чиято територия се е случило нещо подобно, носи отговорността за тази страховита трагедия", допълни той в телевизионно обръщение. По-късно той изрази съболезнованията си към премиера на Малайзия Наджиб Разак и на холандския министър-председател Марк Рюте.

Обама посочи бунтовниците, не спести обвинения към Кремъл

Американският президент Барак Обама посочи в прав текст проруските опълченци като най-вероятни автори на свалянето на малайзийския ланер с 298 души на борда, при това с подкрепата на Русия. "Доказателствата сочат, че самолетът е свален от украинските сепаратисти. Работим с цялата международна общност да стигнем до пълната истина за това", отбеляза Обама. И определи случая като "глобална трагедия: самолет на азиатска авиокомпания с международни пътници е свален в небето на Европа". Щатският президент предупреди, че ще има много манипулации и спекулации, но безспорно кадрите, които всички са видели, са отвратителни. По думите му Русия, сепаратистите и Украйна имат целия капацитет да спрат огъня. Той изтъкна, че група сепаратисти не могат ей така да свалят военни самолети, без да имат подходящо оборудване - "а то идва от Русия". "Те са тежко въоръжени, добре обучени и всичко, което се случва, е в резултат на руската подкрепа. Ако Путин вземе решение, че няма да позволява преминаването на тежко въоръжение и хора през границата в Украйна, то тогава всичко това ще спре", изтъкна Обама.

Киев пусна "прихванати разговори"

Шефът на Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко обвини двама офицери от руското военно разузнаване, че са замесени в свалянето на самолета. Наливайченко основава твърденията си на два прихванати телефонни разговора между двамата служители на руското военно разузнаване. В тях бунтовниците потвърждават, че са свалили пътнически самолет и разкриват детайли, сочещи, че това е малайзийският лайнер. АП подчертава, че не може да бъде потвърдена достоверността на нито един от записите, представени от украинската страна.

Виден изследовател на СПИН сред жертвите

Над 100 специалисти по чумата на XX в. на борда, загина фен №1 на "Нюкасъл"

В разбилия се малайзийския самолет е бил и световно признат изследовател на СПИН Юп Ланге. Това съобщи агенция АФП, позовавайки се на основаната от учения неправителствена организация "Фондация ФармАксес". В боинга с 298 души на борда е имало и голям брой други известни изследователи и активисти срещу СПИН, които пътували за международна конференция в Австралия. Сведенията за точния брой на загиналите участници в конференцията, която се открива в неделя в Мелбърн, са противоречиви, съобщи премиерът на австралийския щат Виктория Денис Наптин, цитиран от АП. Според някои данни става дума за около 100 души. 59-годишният холандски учен Юп Ланге е баща на пет деца и е пътувал със съпругата си. Той се е занимавал с изследване на СПИН от 1983 г. и е бил председател от 2002 до 2004 г. на Международното СПИН общество, което е организатор на конференцията в Мелбърн. Сред загиналите е и говорителят на Световната здравна организация (СЗО). В негова памет в залата за брифинги на СЗО вчера имаше минута мълчание.

Двама от загиналите пасажери са фенове на "Нюкасъл". Това са Джон Алдър и Лиъм Суини. Тяхната крайна цел е била Нова Зеландия, за да подкрепят отбора си, който е на турне. Мениджърът на клуба Алън Пардю заяви, че той и всички в клуба са дълбоко опечалени от тази новина. Алдър е познато лице от трибуните на "Сейнт Джеймсис Парк" от повече от 50 години. За този период той е пропуснал само един мач. Суини пък е бил стюард, както и организатор на автобусите с феновете за гостуванията. "Нюкасъл" ще играе предсезонни мачове в "Дънидийн" и "Уелингтън". В тази контрола Пардю разкри, че тимът ще излезе с черни ленти в памет на двамата верни фенове.

По данни на агенция АП на борда на разбилия се малайзийски самолет са пътували граждани на поне 10 държави: Холандия (173), Малайзия (44, от които 15 души екипаж и 2 деца), Австралия (28), Индонезия (12, включително едно дете), Великобритания (9), Германия (4), Белгия (4), Филипините (3), Канада (1), Нова Зеландия (1) и Хонконг (1). Ройтерс съобщава и за един румънец с двойно гражданство, чието семейство не желае да бъде разкрито името му. Все още се изяснява националността на 18 от пътниците. Идентифицирането на самоличността на загиналите при катастрофата се извърши от Интерпол. За това са се споразумели в телефонен разговор вътрешният министър Арсен Аваков и генералният секретар на Интерпол Роналд Ноубъл. На мястото на трагедията в Източна Украйна са открити 181 тела на жертви, съобщава АП.

Пасажер иронизира с драмата от март

Холандски гражданин, който бил на борда на разбилия се в Украйна Боинг 777, е качил във Facebook снимка на машината минути преди началото на полета. Под нея Кор Пан написал иронично: "Ако той изчезне, поне знайте как изглежда". Кор Пан е жител на село Волендам в северната част на Холандия. Неговото съобщение е препратка към трагедията от 8 март, когато друг пътнически самолет Боинг 777-200, също собственост на Малайзийските авиолинии, изчезна от радарните екрани. В безпрецедентната операция за издирване на самолета участваха 26 страни, но следи от него все още не са открити. От коментарите под качената от Кор Пан снимка личи, че Кор и приятелката му отивали на почивка.

Разбилият се в Украйна боинг на малайзийските авиолинии е извършил първия си полет точно преди 17 години на същата дата - 17 юли 1997 г., съобщи ИТАР - ТАСС. Той е от модификацията 777-2H6ER, серийният му номер е 28411, регистрационният номер - 9M-MRD.

Колоездач се размина случайно с гибелта

29-годишният професионален колоездач Мартен де Йонхе също се разминал със смъртта по случайност. В последния момент той решил да пътува с полет в неделя, който бил с 300 евро по-евтин и в който имало само едно свободно място. Де Йонхе веднага го резервирал.

Друго семейство, което трябвало да пътува за Австралия през Куала Лумпур, пристигнало прекалено късно на летището в Амстердам и не успяло да купи билети.

Отпадането на Холандия от Мондиала е спасило местния журналистът Маатен ван Ос от това да бъде в малайзийския самолет. "Бях решил да си запазя билет именно за този полет, но след като паднахме на полуфинала, си взех за по-ранен самолет, за да мога да отида на почивка с приятелката си по-скоро", каза Ос.

Късмет спасил семейство

Късметът спасил пътници, неуспели да се качат на малайзийския самолет. Холандски медии публикуват истории на пътници, които за щастие не са успели да се качат на малайзийския самолет, разбил се вчера в Украйна с 298 души на борда. Бари Сим, който не успял да се качи на полет MH17 заедно със съпругата си Нур Азани и тримесечното им бебе, подал оплакване в агенцията, чрез която закупил самолетните билети. При покупката на билетите Сим изрично подчертал желанието си да пътува с малайзийските авиолинии и да бъде в един самолет със семейството си. На летището обаче станало ясно, че самолетът е препълнен и на Сим било предложено да пътува отделно. Той обаче предпочел да презавери билетите и на тримата, за да не пътуват разделени.

Няма пълна забрана за полети над Украйна

С около стотина полета на ден ще се увеличи авиотранзитният трафик над България

Няма пълна забрана за полети над Украйна. Това заяви за "Стандарт" изпълнителният директор на авиокомпания "България ер" капитан Янко Георгиев. Всички полети, редовни и чартърни, за Москва и Санкт Петербург се изпълняват нормално, съобщи Георгиев. Самият аз прелетях над Украйна и току-що кацнах в Москва, коментира той към 15.05 часа вчера. Затворена е зоната, ръководена от "Симферопол контрол", поради което съм наредил да бъде премаршрутиран през Турция един чартър за Алмати, обясни още капитан Янко Георгиев.

Източната част над Украйна е затворена за граждански самолети до полетно ниво 260 (б.а. - 26 000 фута или 7925 м), като над него две от трите въздушни трасета също са затворени. Това обясни за "Стандарт" експерт и ръководител на полети от ДП "Ръководство на въздушното движение" (РВД) в София. (Б.а. - целта на това затваряне беше гражданските самолети да останат недосегаеми за преносимите зенитно-ракетни комплекси от типа "Игла" и "Стрела", които имат обсег на действие до 4500 м височина.) Над Украйна преминават три основни трасета, които свързват Европа с Далечния изток, обясни още експертът от РВД. Едното преминава над Донецк, второто е северно от него, като и двете вече са затворени, коментира той. Остава отворено само южното трасе, което е и най-натовареното, тъй като ако го затворят, украинците ще губят много, коментира ръководителят на полети. Това трасе се намира северно от затворената зона на "Симферопол контрол". Именно по този въздушен коридор прелита основният трафик между Европа и Банкок, Сингапур, Куала Лумпур, Джакарта и др. далекоизточни дестинации.

Тъй като обстановката в Украйна се влошава, въздухоплавателните администрации на европейските страни една по една започнаха да издават забрани на авиокомпаниите си да летят и по това трасе, коментира експертът от РВД. Едни от първите, които забраниха полети над Украйна, бяха Великобритания и Италия. Най-вероятно от утре (б.а. - днес) самолетите на повечето авиокомпании ще се откажат да ползват и този коридор, смята ръководителят на полети в РВД. Самата Украйна в нощта срещу 18 юли изпрати нотами за затваряне на източната част на страната, посочи още авиоекспертът.

Вече се чувства леко увеличение на транзитния въздушен трафик над България, коментира още експертът. Очаква се ръстът да достигне около стотина полета дневно благодарение на авиокомпаниите, които ще премашрутират полетите си южно от Украйна. При транзитен трафик над наша територия от около 2300-2400 самолета дневно това ще е ръст от около 4-5 на сто. Авиотрафикът от Русия към Близкия изток и Източна Африка обаче се измества източно от Украйна и няма да мине над наша територия, а над Турция, коментира още експертът от РВД.

Може да има и по-голямо увеличение, но ще е постепенно, тъй като засега авиокомпаниите все още опипват почвата и избират по-къси и евтини трасета. РВД разполага с достатъчно на брой подготвени ръководители на полети и може да поеме значително нарастване на трафика. През последните дни най-големият проблем за полетите е високата облачност, над 11 хил. метра, която отклонява трафика и понякога води до по-голямо натоварване на полетните трасета над България.

Вигенин: Настояваме за пълно разследване

На борда на разбилия се в Украйна малайзийски самолет не е имало български граждани. Това заяви външният министър Кристиан Вигенин, който посочи, че това е една малка утеха от трагедията, която се разигра завчера. Изказваме съболезнования на близките на загиналите. България настоява за пълно разследване за причините, довели до инцидента. Информацията е противоречива, каза Вигенин. Според него е важно, че мястото, на което стана този инцидент, неизбежно е свързано с конфликта, който тече в продължение на седмици и месеци в Източна Украйна. Надявам се, че тази трагедия в някаква степен ще доведе до това страните в този конфликт да се замислят още веднъж и да положат допълнителни усилия да намерят минимална степен на съгласие за прекратяване на военните действия и сядане на масата на преговори, каза Вигенин. Недопустимо е невинни хора да загиват по този начин заради един конфликт, който може да намери мирно решение, стига да има конструктивен подход от страните, замесени в него, каза още министърът.

Бъдещето на компанията е под въпрос

Акциите на авиопревозвача "Малайзия Еърлайнс" паднаха с 11 процента на борсата в Малайзия, след трагедията в четвъртък в Украйна, предаде Би Би Си. Някои азиатски пазари също приключиха деня с понижени нива заради страховете, че катастрофата може да нагнети политическото напрежение между Запада, Украйна и Русия. Това е вторият инцидент със самолет на авиопревозвача през тази година след изчезването на неин полет през март и вече започват да се повдигат въпросите как ще оцелее компанията. Според анализатори след случващата се за пръв път чиста случайност да стане жертва в рамките на няколко месеца на две катастрофи с толкова много жертви "Малайзия Еърлайнс" сега се нуждае от силна подкрепа на правителството. Компанията е на загуба от много години и нейната пазарна стойност само в последните девет месеца е намаляла с 40 на сто. Експерти смятат, че ако не получи солидно финансиране, няма да изкара до края на годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай