Страховитата буря помете Европа. Стигна Румъния

Виелици в Карпатите. Хамбург е под вода. Стотици хиляди останаха без Коледа,

Страховитата буря помете Европа. Стигна Румъния | StandartNews.com

Бурята "Пиа", която връхлетя Европа, достигна и до Румъния. В страната са издадени оранжеви и жълти кодове за силни ветрове, виелици и сняг за  цялата страна. Предупрежденията за опасно време са в сила до 25 декември, съобщи Romania 24.

Във високите части на Южните и Западните Карпати е в сила оранжев код за силни виелици. Според данните на метеорологичната служба в неделя между 3:00 ч. и 20:00 ч. във високите части на Южните Карпати ще има оранжев код, където ще има силна виелица, а вятърът ще стига 110-120 км/ч.

Един от самолетите едвам е успял да кацне на пистата.

В същото време хаосът по летищата във Великобритания продължава. Десетки полети, влакове и фериботи бяха отменени, а стотици хиляди хора отмениха плановете си за Коледа. В Шотландия и Северна Англия някои влакови линии продължават да са  спрени поради опасения, че върху релсите може да са паднали дървета.

В Белгия жена загина на пазарния площад в град Ауденарде, когато 20-метрова Коледна елха падна върху нея, повалена от бурята Пиа, съобщиха местни и чужди медии. Други двама са били ранени от падането на дръвчето.

Кадри от камери за наблюдение, публикувани от местни медии, показват ярко осветено 20-метрово дърво, което бавно се накланя и след това пада до коледния базар. Това е станало в историческия център, когато на споменатия градски площад се е развила въртележка. Жертвата е 63-годишна жена.

Дърво уби човек и в Нидерландия, съобщиха Associated Press и Sky News.

Бурята донесе проливни дъждове и силни ветрове в Северна Европа.

Хамбург е потопен във вода, Елба заля улиците около рибния пазар в града, като на места водата достигна височина до 50-60 см. Властите съобщиха, че бурните вълни в пристанищния град са достигнали своя връх в петък сутринта, като са достигнали 3,3 метра над средния прилив.

Улици около пристанища са наводнени и в някои нидерландски градове на Северно море, включително Схевенинген, крайбрежно предградие на Хага.

Националният железопътен оператор Deutsche Bahn съобщи, че паднали дървета са повредили въздушни електрически проводници или са блокирали релси предимно в Северна Германия, но също и в централната провинция Хесен.

Огромната бариера Maeslantkering, която предпазва Ротердам от високото морско равнище, бе автоматично затворена за първи път поради високото ниво на водата - това означава, че всичките шест основни бариери, които защитават ниско разположената Нидерландия, са затворени по едно и също време. По-късно бариерите бяха отворени отново, тъй като ветровете отслабнаха.

В Северно море норвежкият круизен кораб MS Maud временно изгуби мощност, след като се сблъска с непозволена вълна. Операторът му, Hurtigruten Expedition, заяви в изявление, че 266-те гости и 131-членният екипаж са невредими и че корабът, който първоначално се е насочил към английското пристанище Тилбъри, ще бъде пренасочен към Бремерхафен, Германия, за слизане на брега.

Под сняг и лед са в Инвърнес, Оркни и Шетландските острови.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай