Столтенберг със силни думи към Ердоган

Генералният секретар на НАТО говори в края на тридневното посещение в Истанбул

Столтенберг със силни думи към Ердоган | StandartNews.com

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг благодари на Турция и на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за подкрепата им за Украйна и постигнатото споразумението за износ на украинско зърно през Черно море.

"Това е важно за целия свят, особено за бедния свят, и е в полза за намаляването на цените на храните. Турция изигра основна роля, за да бъде реализирано това споразумение", изтъкна Столтенберг в края на тридневното посещение в Истанбул, предаде БНР.

Турция демонстрира силата на своята дипломация по време на продължаващия конфликт между Русия и Украйна, заяви президентът Ердоган пред форума "Политиката и новите парадигми" /пак в Истанбул/:

"Нашата критична роля за отварянето и поддържането на зърнения коридор, както и за размяната на военнопленници, е важен пример за възможностите на турската дипломация."

Турция зае позиция на балансираща сила още от началото на войната през февруари, благодарение на добрите отношения с руския и украинския президент и с генералния секретар на ООН, добави Ердоган.

По-рано тази седмица Русия преустанови участието си в Черноморската инициатива за зърното, но след получените гаранции от украинска страна, с посредничеството на Анкара, се върна към споразумението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай