Словения отваря отново ски курортите

Махнаха карантината и PCR за работещите в страната, които идват от друга държава

Словения отваря отново ски курортите | StandartNews.com

Словения ще отвори отново ски курортите и някои магазини и ще облекчи ограниченията за влизане на хора в страната, наложени с оглед намаляване на случаите на корованирус, след като бе подложена на критики заради начина й за справяне с пандемията.

От днес пътуващи ежедневно работници мигранти и университетски преподаватели, влизащи в Словения от страни от ЕС с по-ниско ниво на разпространение на COVID-19 за последните 14 дни, няма да се налага да представят отрицателен тест за коронавирус или да бъдат поставяни под карантина, посочи правителството.

Освен това ски курортите, както и магазините и обекти в сферата на услугите, които са с площ до 400 квадратни метра, ще могат да бъдат повторно отворени следващата седмица при седмично задължително тестване на служителите, заяви министърът на икономиката Здравко Почивалшек.

Словения, която наложи строги карантинни мерки през октомври за възпиране на епидемията от коронавируса, отчете вчера 990 нови случая на заразени и 18 починали в резултат на вируса.

Броят на ежедневните случаи на новозарезени, който през януари се задържа на средно ниво от около 1500, намаля през последните дни, което даде възможност на правителството да облекчи ограниченията, след като бе критикувано заради продължителните карантинни мерки, засягащи икономиката.

Само граждани на Испания, Португалия и Чехия - страни, които в момента имат по-лоша епидемиологична ситуация от Словения, ще трябва да представят негативни тестове за коронавирус, уточни правителството.

Граждани на страни от ЕС или от страни от Шенгенското пространство, пристигащи в Словения по медицински или семейни причини, също са освободени от ограниченията, ако се върнат обратно в страните си в рамките на 12 часа.

Словения, която е с население 2 милиона души, е ваксинирала досега над 50 000 души с две дози ваксина срущу коронавируса, а активните случаи на COVID-19 в страната по данни от вчера са 15 742. Общият броя на случаите на коронавирус в страната от началото на пандемията е 173 201, според Националния институт за обществено здраве.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай