Словакия ще може да снабдява Украйна с газ през септември

Словакия ще може да снабдява Украйна с газ през септември | StandartNews.com

Братислава. Тръбопроводът за транспортиране на газ за Украйна през Словакия трябва да бъде готов на пълен капацитет през септември, заяви ръководителят на компанията-оператор "ЕУСтрийм".

Словакия и Украйна подписаха споразумение в края на април, което дава възможност на Европейския съюз да изпраща ограничено количество газ за Украйна - по-малко от колкото Киев се надяваше - с цел да се смекчи удара, ако Русия спре подаването на гориво към страната.

"90% сме сигурни, че ще можем да доставяме между 8 и 10 милиарда кубически метра годишно след 1 септември, стига техническите изисквания за това да спазени и от украинска, и от словашка страна", заяви Томаш Маречек, ръководител на "ЕУСтрийм".

Компанията ще разгледа предложенията за употреба на газопровода до края на месец юни. Първоначалните предложения ще бъдат за по-малък обем от максималния.

Годишното потребление на Украйна е приблизително е приблизително 55 милиарда кубически метра, а страната иска да получава до 30 милиарда кубически метра от реверсивни доставки по газопроводи, които в момента се ползват за внос на руски газ в Словакия. Правителството на Словакия обаче се противопостави на такова споразумение поради условията на настоящите договори с "Газпром".

Според настоящото споразумение Словакия ще използва стар, в момента празен газопровод. В понеделник Сергей Лавров заяви, че договорът между Украйна и Словакия не нарушава договорите на двете държави с "Газпром".

Руската фирма предупреди, че от началото на юни ще спре доставките за Украйна в случай, че Киев не плати най-малко 2.2 милиарда долара от общо 3.5 милиарда дълг за вече извършени доставки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай