Словакия и Украйна подписаха за доставки на газ

Словакия и Украйна подписаха за доставки на газ | StandartNews.com

Словакия и Украйна подписаха споразумение в понеделник, което дава възможност на Европейския съюз да изпраща ограничено количество газ за Украйна, но осигурява по-малко, отколкото Киев се надяваше, за да се смекчи ударът Русия реши да "затвори крановете".

Украйна се опитва да осигури алтернативни доставки на тези от Русия, след като Москва анексира Крим миналия месец и Газпром вдигна цените на природния газ до нива, които Украйна отказва да плати, напомня Ройтерс.

Всякакви доставки до Украйна, обаче, най-вероятно ще бъдат от Русия доставяни през Словакия или през газопровода Норд Стийм (Nord Stream), преминаващ през Германия.

Според договора Киев ще получава 3.2 милиарда кубични метра газ годишно. Освен това ще се проучи и възможността да се правят реверсивни доставки и по транзитната тръба, по която руският газ се доставя в Европа.

Представител на словашката газотранспортна компания "Юстрийм" (Eustream) съобщи, че през 2015 година обемът за газа до Украйна може да бъде увеличен до 10 милиарда кубични метра.

От Европейската комисия уточниха, че за целта може да се наложи не много голямо техническо съоръжаване на газопреносната система.

"Юстрийм" ще инвестира в газопровода Вояни-Ужгород, като стойността на проекта се оценява на 21 милиона евро. Според еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер използването на този тръбопровод за реверсивни доставки обаче е "невъзможно без съгласието на "Газпром", тъй като това противоречи на договорните задължения на "Юстрийм".

"Ние търсихме отговорен механизъм, чрез който да помогне на Украйна. При това обаче ние трябва да отчитаме и собствените си интереси", каза премиерът на Словакия Роберт Фицо след подписването на документа в Братислава.

По-рано Европейската комисия разпространи изявления на председателя на ЕС Жозе Мануел Барозу и Йотингер, които приветстват подписания меморандум.

Годишното потребление на газ в Украйна е над 50 милиарда кубични метра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай