Словакия с условие към Запада

Говори министърът на отбраната Ярослав Над

Словакия с условие към Запада | StandartNews.com

Словакия е готова незабавно да изпрати на Украйна 30 танка Т-72, при условие че може да получи западни танкове, които да ги заменят, заяви днес министърът на отбраната Ярослав Над, цитиран от Ройтерс и БТА.

Над каза на онлайн брифинг за медиите в украинския град Одеса, че Словакия вече е изпратила 30 бойни машини на пехотата от съветско време БВП-1 на Украйна миналата година, след като e станало ясно, че Германия ще достави 15 танка "Леопард 2“ на Словакия, за да ги замени.

"Ние все още разполагаме с 30 танка Т-72 и бихме били готови да ги изпратим незабавно на Украйна, дори утре, ако има възможност да получим западни танкове - "Леопард"-и или други в замяна", заяви словашкият министър на отбраната.

Според Над Словакия ще се нуждае от около 43 танка, отговарящи на натовските стандарти, и ще разполага с общо 45 танка, след като получи 15 танка "Леопард" от Германия.

Братислава досега е получила един танк "Леопард" и очаква да получава по два на месец, считано от март, каза министърът.

Миналата година Словакия достави осем самоходни гаубици "Зузана“ на Украйна и работи по производството на още 16, които ще бъдат платени от Дания, Германия и Норвегия. Над заяви, че украинското правителство е изразило интерес към закупуването на още 11 гаубици и е сключен съответен договор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай