Славянск обкръжен, има свалени хеликоптери

Славянск обкръжен, има свалени хеликоптери | StandartNews.com

Славянск. Украински военни подразделения щурмуваха Славянск. "Стартира атака както на сухопътни части, така и от въздуха с авиация", обяви тази сутрин представител на щаба на силите за самоотбрана на града, предаде РИА Новости.

Командирът на народното опълчение в града Игор Стрелков информира на брифинг, че Славянск е напълно обкръжен от сили на украинската армия. "Над града по наши оценки кръжат около 20 вертолета", заяви той.

Местни разказват за изстрели в района Черевковка, откъдето минава един от пътищата, навлизащи в града. Бойни действия започнаха в центъра на града, съобщи РИА Новисти, позовавайки се на представител на администрацията на града.

Поразени са 3 бронетранспортьора на силите за самоотбрана на Славянска, свалени са и няколко хеликоптера от самоотбраната, като един пилот е загинал, а един е пленен.

Съобщава се още, че по думи на командира на един от постовете на силите за самоотбрана на подстъпите към града, украински военни са превзели барикада на входа на Славянск и градския телевизионен център.

Сирена събудила Славянск, която да предупреди жителите на града за началото на щурма, малко след това започнала стрелба, но след минути стихнала. В предградията се издигнали гъсти кълба дим, вероятно от горящи автомобилни гуми.

Няколко часа по-късно хеликоптерите на украинските Военновъздушни сили преустановиха полетите над Славянск, в града настъпи затишие, не се чуват изстрели и взривове, мобилните връзки работят нормално, съобщава ИТАР-ТАСС.

Постовете на силите за самоотбрана се намират в режим на повишена готовност.

Украинският вътрешен министър Арсен Аваков пък съобщи от профила си във Фейсбук, че подразделения на украинската армия са превзели 9 барикади в Славянск. В операцията участват подразделения на МВР, Националната гвардия и въоръжените сили. Срещу тях опълченците се борят с тежко въоръжение, включително гранатомети и преносими зенитни ракетни комплекси, уточни Аваков, цитиран от РИА Новости.

Предвижда се съвсем скоро в зоната на провеждане на специалната операция ще бъде спряно железопътното движение, а движението по пътищата в района на Славянск ще бъде ограничено до минимум, добави министърът, който апелира към жителите на града и Краматорск да не излизат по улиците и да не стоят до прозорците.

Аваков също потвърди, че един пилот на хеликоптер е убит и няколко са ранени при щурма срещу Славянск. Той обвини проруските сепаратисти, че използват професионални наемници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай