Скандал в Австрия заради смекчаването на ветото за Шенген

Опозиционни партии разкритикуваха политиката на правителството

Скандал в Австрия заради смекчаването на ветото за Шенген | StandartNews.com

Разпространените информации в австрийските вестници, позоваващи се на правителствени кръгове, за това, че министърът на вътрешните работи Герхард Карнер е готов да смекчи шенгенското вето на Австрия за Румъния и България, предизвика реакции и от страна на опозиционните Австрийска партия на свободата (АПС) и НЕОС.

Говорителят на АПС по въпросите на сигурността Ханес Амесбауер обвини управляващата Австрийска народна партия (АНП) в "планирано отстъпление на етапи". "Желанието на АНП е в крайна сметка да прокара разширяването на Шенген. Вместо това АНП трябва да се съгласи с плана за действие на Партията на свободата за "Крепост Австрия", каза Амесбауер.

Другата опозиционна НЕОС пък разкритикува поведението на правителството, определяйки го като "просто обезпокоително". Депутатката от НЕОС Клаудия Гамон подчерта, че Румъния и България изпълняват всички критерии за присъединяване към Шенген. Фактът, че Карнер "сега иска да преговаря за нещо, което вече им се полага, е наглост", каза Гамон. Облекчаването само на въздушния трафик няма да реши истинския проблем. Необходимо е работниците, "от които спешно се нуждаем тук, в Австрия" - включително 24-часовите болногледачи, например - да могат да се движат между държавите без никакви проблеми, допълни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай