СИРИЗА води пред Нова демокрация 2 седмици преди изборите

СИРИЗА води пред Нова демокрация 2 седмици преди изборите | StandartNews.com

Атина. Лявата формация СИРИЗА води пред дясноцентристката Нова демокрация с между 3,2 и 3,5% според социологическите проучвания две седмици преди предсрочните парламентарни избори в Гърция. Това съобщи БГНЕС, цитирайки гръцките вестници "Етнос" и "Пондики". Вотът е насрочен за 25 януари.

Социологическите проучвания показват, че 17,5% от гласоподавателите в Гърция все още не са взели решение за кого да гласуват.

Авторите на две от анкетите са на мнение, че трета политическа сила ще бъде партията "Реката", която се очаква да получи между 4,5 и 5,8% от гласовете. Според третата агенция на трето място ще бъде ПАСОК - Демократическа формация, която ще победи партия "Реката", крайнодясната "Златна зора", комунистическата партия и коалицията "Независими гърци".

Новата партия на Георгиос Папандреу "Движение на демократи социалисти" засега остава под изборния праг, но близо до трите процента, необходими за влизане в парламента.

Според две от анкетите СИРИЗА вероятно ще получи 28,5 или 29%, а третата агенция й дава най-висок резултат - 33,8%. Следва Нова демокрация, за която биха гласували между 25,3 и 30,5% от хората.

Според анкетираните Андонис Самарас е по-подходящ за премиерския пост, отколкото Алексис Ципрас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай