Сирия отрича употребата на химическо оръжие

Сирия отрича употребата на химическо оръжие | StandartNews.com

Дамаск. Режимът на Башар Асад отрича употребата на химически оръжия срещу бунтовниците в страната.

ООН започна разследване на случая след сигнали от Израел и редица западни страни. Заключенията ще се забавят, тъй като предоставените доказателства не отговарят на стандартите на международната организация.

Барак Обама, че Съединените щати ще се намесят в конфликта, ако получат неоспорими доказателства за военното престъпление.

Държавният секретар Джон Кери поясни, че се обсъждат различни варианти - от дипломатическо въздействие над президента Башар Асад до финансиране на опозицията, доставки на оръжие за бунтовниците и въвеждане на забранена въздушна зона.

„Употребата на потенциални оръжия за масово унищожение срещу цивилни граждани пресича поредната граница, от гледна точка на международните закони и норми. Това ще промени правилата на играта. Трябва обаче да действаме предпазливо", заяви Барак Обама, цитиран от световните агенции.

За да намерят неоспорими доказателства за употребата на химически оръжия в Сирия, експерти на ООН трябва да влязат в страната и да съберат проби от почвата и от евентуалните жертви. След това данните се изпращат за анализ в специализирани лаборатории.

Режимът на Башар Асад се съгласи на подобна проверка, но засега експертите не са допуснати в Сирия, а са блокирани в Кипът. Това поражда опасения, че много доказателства ще бъдат укрити.

Междувременно, сирийският министър на информацията Омран Зоуби заяви, че основата на въоръжената опозиция в Сирия е съставен от чуждестранен контингент, основно от наемници, дошли в страната не само от околните държави, но и от Великобритания, Австралия, Франция у много други държави.

"По данните, с които разполагаме, на територията на Сирия се сражават бойци от общо около 29 държави. Само от Йемен в редиците на опозицията има над пет хиляди такива бойци. И този чуждестранен военен контингент представлява скелета на опозиционните въоръжени групировки", каза Зоуби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай